Boek
Nederlands

Begin en eind

Nagieb Mahfoez (auteur)
Een gezin in een volkswijk in Cai͏̈ro komt rond 1950 in moeilijke financie͏̈le omstandigheden na de dood van de vader.
Titel
Begin en eind
Auteur
Nagieb Mahfoez
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Arabisch
Oorspr. titel
Bidaja wa nihaja
Uitgever
Breda: De Geus, 2002
382 p.
ISBN
90-5226-693-X

Besprekingen

Een gezin in een volkswijk in Caïro komt in moeilijke financiële omstandigheden na de dood van de vader. Maar ze willen dat niet laten merken. De zoons moeten gaan werken en de dochter wordt prostituée. Uiteindelijk pleegt ze zelfmoord door in de Nijl te springen. Met de anderen komt het ook niet goed. De Egyptische schrijver Nagieb Mahfoez (1911) schreef meer dan 30 romans en kreeg in 1988 de Nobelprijs voor zijn gehele oeuvre. Dit boek is geschreven in 1949 en is kritisch over de Egyptische maatschappij van die tijd. Deze realistische en nauwkeurige beschrijving van de droevige situatie mist de aangename spanning en de typische Mahfoez humor waardoor zijn andere boeken, en vooral zijn Trilogie, zo onderhoudend zijn. Omslagfoto met Egyptische man in witte djellaba in een café. Gebonden; kleine druk.

Over Nagieb Mahfoez

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Photo by Misr2009
Edited by .dsm.

Nagieb Mahfoez (Arabisch: نجيب محفوظ, Nağīb Maḥfūẓ) ook wel geschreven als Nadjib of Naguib Mahfouz (Caïro, 11 december 1911 – aldaar, 30 augustus 2006), was een Egyptisch schrijver.

Loopbaan

Mahfoez begon met schrijven na zijn studie filosofie. Na drie historische romans, die Egypte belichten in de tijd van de farao's, begon hij met het portretteren van zijn geboortestad. Die reeks over Caïro werd afgesloten met de driedelige familieroman De Caïro-trilogie, het zou zijn bekendste werk worden. Voor deze trilogie kreeg hij in 1957 de hoogste Egyptische literaire onderscheiding: de Staatsprijs voor literatuur.

In 1988 ontving hij als eerste Arabische auteur de Nobelprijs voor Literatuur. Op 14 oktober 1994 werd er een moordaanslag op hem gepleegd door moslimextremisten: hij werd neergestoken, vlak bij zijn woning in Caïro en overleefde deze aanslag. Hij werd in zijn nek geraakt en kreeg moei…Lees verder op Wikipedia