Boek
Nederlands

Meester Frank is een konijn

Moniek Vermeulen (auteur), Florence Wauters (illustrator)
+1
Meester Frank is een konijn
×
Meester Frank is een konijn Meester Frank is een konijn
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Mon krijgt voor het eerst een meester. Een jongen uit de hoogste klas zegt dat meester Frank soms in een wolf verandert. Durft Mon nog wel naar school? AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Fantaseren, Schoolleven
Leesniveau
AVI M4, AVI 3
Titel
Meester Frank is een konijn
Auteur
Moniek Vermeulen
Illustrator
Florence Wauters
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2013
23 p. : ill.
ISBN
9789058389008 (hardback)

Besprekingen

In het jongste boekje voor beginnende lezers van Moniek Vermeulen heeft kleine Mon een hoofd vol zorgen en wolven. Mon moet immers naar het eerste leerjaar en een stoere jongen uit de zesde klas heeft hem verteld dat meester Frank een wolf is. Overal ziet hij tanden en miniwolven die hem willen opeten. Hij vindt troost bij zijn knuffel Snuf en pas als hij, net als in de kleuterklas, even op de schoot van de meester mag, ontdekt hij dat meester Frank, zoals de titel reeds verklapt, toch eerder een zacht konijn is.
Vermeulen slaagt erin om in een heel eenvoudig taalgebruik (AVI M4 – AVI3) voor prille lezers de gevoelens weer te geven die komen kijken bij een nieuw schooljaar en een nieuwe klas. Het boekje bevat sobere zinnen met voldoende dialogen en afwisseling in zinsbouw. De spanning wordt opgebouwd doordat de auteur je een inkijk geeft in het hoofd van kleine Mon, wiens fantasie op hol slaat zodra hij hoort dat de meester een wolf is. Vermeulen gebruikt daarbij af en toe eenvo…Lees verder
De eerste schooldag. Op het schoolplein. Een jongen uit de hoogste klas waarschuwt Mon voor de meester die hij krijgt, meester Frank. Dat is volgens de jongen een streng, bruut iemand die soms verandert in een wolf en kannibalistische trekjes vertoont. Doodsbang voor deze meester moet Mon zijn eerste schooldag overleven. Gelukkig blijkt de meester zacht, zo zacht als een konijn. Het verhaal is in België gesitueerd, onder meer herkenbaar aan de andere klassenindeling. Mon zit in het eerste leerjaar (in Nederland groep 3). De kleine kleurenillustraties – met dunne inktlijnen omlijnde aquarellen – zijn een aardige aanvulling op het verhaal, al lijken sommige kinderen op diverse plaatjes een stuk ouder dan zes jaar. De eenvoudige tekst op AVI-M4 bevat enkele minder geijkte woorden en/of uitdrukkingen als 'gniffelt' en 'zijn schoot is zacht'. De angstige scène is op zwart papier gedrukt, maar dit is niet consequent doorgevoerd bij een tweetal andere pagina’s waarop meester Frank als monst…Lees verder

Meester Frank is een konijn

Mon gaat met een klein hartje naar het eerste leerjaar bij meester Frank. Op de speelplaats beweert een stoere, oudere jongen dat meester Frank heel streng is en dat hij soms verandert in een wolf als hij boos wordt. Mon is heel stil in de klas, hij is bang dat de meester hem zou opeten ... Als meester Frank naast hem komt staan, slaat zijn verbeelding pas echt op hol. Maar dan blijkt dat hij helemaal geen wolf is en dat hij net een heel lieve, zachte stem heeft. Mon besluit tegen de stoere jongen te zeggen dat meester Frank een zacht konijn is!
Lief verhaal, geschreven in vlotte korte zinnen, passend voor de doelgroep. Een leeftijd waarop de fantasie al eens op hol slaat. Ook de angst voor de eerste dag op de 'grote' school is herkenbaar. De illustraties zijn leuk en fantasierijk. Detail: de pagina waarop de angst Mon om het hart slaat en de meester verandert in een wolf is volledig zwart met een witte tekst ... De wolf stapt zo uit de sprookjeswereld.

Over Moniek Vermeulen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Nieuwsmeester

Moniek Vermeulen (Sint-Niklaas, 10 juli 1959) is een Vlaamse schrijfster van kinderboeken. Ze is getrouwd met schrijver Frank Pollet met wie ze samen de hoofdredactie vormt van Kits, een actualiteitenmagazine voor kinderen van 10 à 12 jaar. Voordat ze schrijfster werd, stond ze ongeveer 25 jaar voor de klas van een lagere school. Haar boeken werden vertaald in het Chinees, Koreaans en Deens.

Bibliografie

Fictie

 • Het lekkerbekkenalfabet (kookboekje voor kinderen)
 • Sep kiest een ma
 • spik, spek en dol
 • spik en spek in bad
 • spek is boos
 • Iedereen Gefopt
 • Het lam van Kas en Lot (samenleesboek)
 • Zeg dan wat, Guus! (samenleesboek)
 • Vriend
 • Zon
 • Muis is weg
 • De verborgen passagier
 • Waar is Siebe?
 • Siebe wil een papa kopen.
 • Siebe ♥ Mette
 • Siebe wil niet weg!
 • Sieb…Lees verder op Wikipedia