Boek
Nederlands

Ergens tussen China en de wereld

Mieke A.M. Wissels (auteur), Geert Vervaeke (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Een man en een vrouw verlangen ontzettend naar een kindje dat maar niet komt. Een mama in China houdt ontzettend van haar kindje maar kan er niet voor zorgen. Dit boek, dat geschreven werd door een adoptiemama, vertelt het verhaal van een adoptie. Bevat ook een informatief hoofdstuk.
Onderwerp
Adoptie, China
Titel
Ergens tussen China en de wereld
Auteur
Mieke A.M. Wissels
Illustrator
Geert Vervaeke 1956-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2011
49 p. : ill.
ISBN
9789059084032 (hardback)

Besprekingen

Ergens tussen China en de wereld van Mieke Wissels is een abstract lijnenspel: er is een kind, er is een moeder die niet voor haar kind kan zorgen, en er zijn een man en een vrouw die naar een kind verlangen, maar er zelf geen kunnen krijgen. De afloop is bekend, concrete details worden systematisch geweerd. Als het lijnenspel mooi genoeg is, is dat geen bezwaar. Helaas blijft de tekst voor het grootste deel zwak en nogal pathetisch. De poëzie zweeft ergens tussen de regels, maar blijft in nevelen gehuld. Er wordt veel gesmacht en gekoesterd; de gevoelens zijn intens, gezwollen.
Wissels laat twee kanten van de medaille zien, maar terwijl het verhaal van de adoptieouders via vage aanduidingen naar het moment van de adoptie evolueert, kabbelt het verhaal van de biologische moeder en het kind zelf bloedeloos verder.
De vraagbaak achterin is uitgebreid, maar ook weer niet echt diepgravend, en niet gericht op een duidelijk publiek. Sommige vragen, zoals ‘Kunnen ouders hun …Lees verder
In dit prachtige boek trekken de prenten (stempeltechniek) en de kleuren meteen de aandacht. Daarna neemt de gevoelvolle tekst de lezer mee door een verhaal vol pijn, liefde, angst, verlangen en geluk. In een kleine blauwe letter staat het verhaal van de man en de vrouw die van een kindje dromen, maar van wie de droom niet in vervulling gaat. In een kleine rode letter staat, op dezelfde pagina’s, het verhaal van het kleine Chinese meisje met haar mama die niet voor haar kan zorgen. Pagina voor pagina lees je hoe het verhaal aan beide kanten verder gaat, hoe blauwe en rode inhoud zich met elkaar vervlechten, om voor eeuwig met elkaar verbonden te blijven. Je ervaart alle gevoelens die bij deze zoektocht door het leven horen. Het mooie van deze uitgave is, dat je de gevoelens van beide kanten ervaart. Zowel thuisouders als hartouders zijn en blijven belangrijk in het levensverhaal van het Chinese meisje dat, door haar adoptie, een wereldkind is geworden. Tot slot informatie over de adop…Lees verder

Ergens, tussen China en de wereld

Dit prachtige prentenboek bestaat uit een hartverwarmend en ontroerend verhaal en een informatief deeltje. In dit laatste deel geeft de auteur antwoorden op belangrijke vragen zoals ‘wat is het verschil tussen een adoptie- en een pleegkind?’, ‘hoe verloopt een adoptieprocedure?’, ‘waarom staan ouders hun kind af?’, wat is een rootsreis en waarom is het goed om die te maken?’, ‘wat is het belang van hechting en hoe kan je naaste familie hiermee helpen?’.
De illustraties, vervaardigd met een stempeltechniek, zijn sober en fijn getekend. De verschillende groentinten afgewisseld met roze of rode prenten geven dit boek een extra zacht karakter.
Dit boek vertelt twee verhalen. De blauwe tekst vertelt het verhaal van een man en een vrouw die heel graag een kindje willen. Maar hun kinderwens gaat niet in vervulling. De rode tekst laat je het verhaal van het kleine Chinese meisje lezen. Haar mama houdt zielsveel van haar maar kan niet voor haar zorgen. De verhaallijnen lopen in het…Lees verder