Boek
Nederlands

De geest van Gruhuken

Michelle Paver (auteur), Mariëlla Snel (vertaler)
Een man beschrijft in zijn dagboek een expeditie met enkele onbekenden naar de Noordpool, waar zij tijdens het donker van de winter steeds meer worden geterroriseerd door een geest.
Onderwerp
Noordpool
Titel
De geest van Gruhuken
Auteur
Michelle Paver
Vertaler
Mariëlla Snel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Dark matter
Editie
2
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2010
223 p.
ISBN
9789044328684 (paperback)

Besprekingen

Het verhaal wordt verteld via het dagboek van Jack Miller, een loser zonder geld of eigen leven. In 1947 vertrekt hij met vier rijkeluiszoontjes naar Gruhuken, bij Spitsbergen (nu Valboria). Daar zullen ze een heel jaar verblijven tijdens de lange poolnacht om wetenschappelijk onderzoek te doen. Door enkele tegenslagen zit Jack tenslotte alleen op de basis, de eenzaamheid en de duisternis beginnen op hem te drukken. Dan ziet hij een spookverschijning die een enorme woede en haat uitstraalt en Jack doodsbang maakt. Hulp laat helaas op zich wachten en Jack wordt steeds meer geobsedeerd. Alles komt erg traag op gang, een psychologische roman met een heel dun vleugje spokerijen, pas halfweg in het boek. Goede sfeertekening, vlotte stijl zonder literaire franjes. De schrijfster is bekend door een populaire reeks jeugdboeken. Het spookthema doet erg 19e eeuws aan, alleen aan het slot valt er een beetje te huiveren, maar het blijft allemaal heel sober. Interessante studie van isolatie, maar …Lees verder

De geest van Gruhuken

In de zomer van 1937, terwijl de oorlogsdreiging in Europa steeds reëler wordt, trekken drie Britse jongelui naar de Noordkaap om er een jaar te wonen en te werken in de koude wildernis van Spitsbergen. De grote uitdaging bestaat erin om er de lange wintermaanden, de periode van de lange duisternis, door te brengen, volledig afgesneden van de rest van wereld. Oorspronkelijk zou het gezelschap uit vijf leden bestaan, maar één van hen haakte af om familiale redenen en een tweede expeditielid brak tijdens de heenreis een been. Het groepje krijgt nog meer tegenslagen te verwerken. Het plaatsje Gruhuken waar ze hun kamp willen maken, lijkt niet zo geschikt als ze aanvankelijk dachten. De natuur is er ongerept en uitstekend geschikt voor biologische, geologische en meteorologische observaties, maar de plaats heeft iets sinisters. De Noorse schipper Eriksson die hen naar Gruhuken brengt, raadt hen ten stelligste af daar te verblijven, maar hij wil verder niets zeggen over de gevaren die hen …Lees verder

Over Michelle Paver

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Transangst

Michelle Paver (1960) is een Britse schrijfster. Ze schreef onder meer de kinderserie Avonturen uit een Magisch Verleden.

Biografie

Pavers vader was een Zuid-Afrikaan en haar moeder een Belgische. In 1963 verhuisde het gezin naar Wimbledon (Londen), waar Paver nog steeds woont.

Paver was dertien jaar lang advocate. Na de dood van haar vader in 1996 ging ze doen wat ze werkelijk wilde: boeken schrijven. Ze schreef een aantal romantisch-historische boeken voor ze aan Avonturen uit een Magisch Verleden begon. Toen die reeks in 2009 werd afgerond, schreef ze een boek voor volwassenen en van 2012 tot 2016 verscheen er elk jaar een boek uit haar reeks Tijden van Goden en Gevechten.

Gepubliceerde boeken

  • Portret van een liefde, 2000 (Without Charity);
  • Een liefde uit vervlogen tijden, 2001 (A Place in the Hills);…Lees verder op Wikipedia