Boek
Nederlands

Ontmoeting met de onbekende : de mooiste verhalen

Marlen Haushofer (auteur), Ria Van Hengel (vertaler)
+1
Ontmoeting met de onbekende : de mooiste verhalen
×
Ontmoeting met de onbekende : de mooiste verhalen Ontmoeting met de onbekende : de mooiste verhalen

Ontmoeting met de onbekende : de mooiste verhalen

Genre:
Keuze uit de verhalen van de Oostenrijkse schrijfster (1920-1970).
Extra onderwerp
VER, Romans, verhalen
Titel
Ontmoeting met de onbekende : de mooiste verhalen / samengesteld en vert. door Ria van Hengel
Auteur
Marlen Haushofer
Vertaler
Ria Van Hengel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Van Gennep, 2014
191 p.
Aantekening
Volledig herziene vertaling De eerste dertien verhalen zijn afkomstig uit Begegnung mit dem Fremden, de overige acht uit Schreckliche Treue
ISBN
9789461642882 (paperback)

Besprekingen

De romans en verhalenbunels van de Oostenrijkse schrijfster (1920-1970) waren buiten haar land niet zo bekend, tot in de jaren '80 een glorievolle wederopstanding volgde. Er verschenen vele vertalingen, ook in ons land, zoals van de romans 'De Wand' (onlangs verfilmd), 'De Mansarde', 'Hemel die nergens ophoudt' (sterk autobiografisch, ontroerend) en de novelle 'Wij doden Stella'. Deze bundel is een keuze van de beste verhalen uit meerdere oorspronkelijke bundels. Het titelverhaal van deze verhalenbundel typeert al direct haar stijl: de gastvrouw van een 'gezellige partij' raakt door de ordinaire sfeer zo geïrriteerd dat ze zich een tijdje verwijdert. Ze staat voor een raam, opeens bedekken twee handen haar ogen, zij kijkt om, is dat haar man of een ander, waar komt hij vandaan? Het verhaal is helder, de situatie kort geschetst, waarbij het terloopse vaak belangrijk blijkt, de personen emotioneel aangevoeld. De thema's van de latere romans zijn in de kern aanwezig. Normale druk.

Over Marlen Haushofer

CC BY-SA 3.0 at - Foto van/door Christoph Waghubinger (Lewenstein)

Marlen Haushofer (Frauenstein, 11 april 1920 – Wenen, 21 maart 1970) was een Oostenrijks schrijfster. Tijdens haar leven schreef ze diverse verhalen, novellen, romans en kinderboeken. Haushofers roman Die Wand (De wand) (1963) is haar bekendste werk.

Leven

Haushofer werd als Marie Helene Frauendorfer geboren op 11 april 1920 in het Oostenrijkse dorp Frauenstein. Haar vader was boswachter, haar moeder zorgde voor het gezin. Samen met haar vier jaar jongere broer Rudolf groeide Haushofer op in een idyllische, landelijke omgeving. Ze was fantasierijk en weetgierig, en kon reeds lezen voordat ze naar de lagere school ging. Daar blonk ze uit in het schrijven van opstellen. In de autobiografische roman Himmel, der nirgendwo endet (1966) beschrijft Haushofer ervaringen uit haar jeugd op gedetailleerde wijze.

Vanaf haar 10e ging Haushofer naar een internaat in Linz, alwaar ze grote moeite had zich aan te passen a…Lees verder op Wikipedia