Boek
Nederlands

Als niemand kijkt

Marjolijn Hof (auteur), Iris Kuijpers (auteur)
+1
Als niemand kijkt
×
Als niemand kijkt Als niemand kijkt
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Als Julia (ik-figuur) op haar vijftiende op de balletacademie komt, moet ze keihard werken en afzien. Vindt ze dit nog wel leuk? Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Ballet
Titel
Als niemand kijkt
Auteur
Marjolijn Hof Iris Kuijpers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2009
126 p.
ISBN
9789045107615 (paperback)

Besprekingen

In de 'Slash'-reeks van Querido brengen bekende schrijvers waargebeurde levensverhalen van jongeren. Marjolijn Hof, die eerder o.a. Een kleine kans, Oversteken en Moeder nummer nul schreef, vertelt over de achttienjarige Julia die hard op weg is om een sterdanseres te worden. De eerste bladzijden en zinnen maken meteen duidelijk dat Julia het moeilijk heeft met haar toekomst. Met een groot inlevingsvermogen roept Marjolijn Hof de tweestrijd van de ballerina op: van bij het opstaan werkt ze op automatische piloot, ze sleept zich met tegenzin naar de repetities, maakt een omweg, weerstaat de verleiding van een espressobar met de belofte dat het straks wel mag, en zorgt dat ze tijdens de oefeningen aan het raam staat, waar ze de lokkende buitenwereld kan zien. Haar lerares, 'Galina de verschrikkelijke', verpersoonlijkt haar groeiende afkeer voor de ijzeren discipline en het uitgestippelde leven dat haar wacht. De lezer weet na het eerste hoofdstuk wat haar keuze zal …Lees verder
De vijfjarige Julia wil net als haar oudere zusje op ballet. Na diverse audities komt ze op haar vijftiende op de balletacademie. Dat is afzien: keihard werken, onderlinge competitie, geen tijd voor 'gewoon' leven, meedogenloze leraren – al noemt de strenge Galina Julia veelzeggend 'Julioeschka'. De enige die Julia begrijpt, vraagt: 'Als niemand kijkt, vind je het [dansen] dan nog leuk?' Twijfel, onzekerheid en obsessie over haar gewicht nemen toe. Julia hunkert naar werken met haar hoofd. Deel in de Slash-reeks. In deze reeks kruipt een geëngageerde auteur in de huid van een jongere en vertelt zijn/haar levensverhaal. Dat resulteert hier in een ik-verhaal over de tweestrijd van een jonge danseres, gebaseerd op feiten, maar met fictieve elementen. Indrukwekkend, onverbloemd groeiproces in 34 hoofdstukken, met nawoord van de schrijfster en de jongere. In het eerste hoofdstuk is Julia achttien jaar, dan terug naar vijf, chronologisch oplopend naar negentien jaar. Tekstblokken, de stijl …Lees verder

Als niemand kijkt

Een waargebeurd verhaal over Julia. Haar hele leven draait om één ding: haar dansopleiding. Op vijfjarige leeftijd gaat ze op balletles. Al snel blijkt dat ze zeer talentvol is en mag ze auditie doen voor de balletacademie. Uiteindelijk slaagt ze en is ze aangenomen op de academie. Daar begint een loodzwaar leven: trainingen, afzien, de gewone lessen, ... Soms geniet ze, dikwijls heeft ze het zeer moeilijk. In de ogen van sommige leerkrachten is ze nooit goed genoeg. Op achttienjarige leeftijd stelt ze zich de vraag: stoppen of doorgaan?
Marjolein Hof schreef dit boek samen met de balletleerlinge Iris Kuypers. Het geeft een realistische kijk op de balletwereld, waar je op jonge leeftijd belangrijke keuzes moet maken. De Slash-boeken zijn geschreven op basis van waargebeurde verhalen van jongeren. Ze zetten op die manier jongeren aan tot lezen.

Over Marjolijn Hof

Marjolijn Hof (Amsterdam, 1956) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Hoewel ze al op de basisschool een toneelstuk schreef, werd ze bibliothecaresse. Ze stopte echter in 1996 met dat werk en werd fulltime schrijfster. In 1999 kwam haar eerste boek uit, De bloem van de buurt. Voor het tv-programma Sesamstraat schreef ze verhaaltjes die geïllustreerd werden door Fransje Smit en Mylo Freeman.

In 2006 schreef Marjolijn Hof haar eerste boek voor basisschoolkinderen, Een kleine kans. In 2007 werd dat bekroond met de Gouden Uil jeugdliteratuurprijs, de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer en de Gouden Griffel. In 2011 is Een kleine kans verfilmd en uitgebracht onder de titel Patatje oorlog. Begin maart 2014 ontving ze voor haar boek De regels van drie de Woutertje Pieterse prijs.

In een kranteninterview onthulde zij dat empathie het sleutelwoord is bij het schrijven van jeugdboeken. Via deze inductieve weg maakt zij cont…Lees verder op Wikipedia