Boek
Nederlands

Thuis : roman

Marilynne Robinson (auteur), Ronald Vlek (vertaler)
Na twintig jaar afwezigheid keert een verloren gewaande zoon terug naar huis, waar zijn vader -die predikant is- niet lang meer te leven heeft.
Extra onderwerp
platteland, Verenigde Staten
Titel
Thuis : roman
Auteur
Marilynne Robinson
Vertaler
Ronald Vlek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Home
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2015
319 p.
ISBN
9789029539586 (paperback)

Besprekingen

Marilynne Robinson kreeg in 2005 voor haar roman ‘Gilead’ de Pulitzerprijs. In ‘Gilead’ schrijft dominee John Ames zijn levensverhaal, memoires vol christelijke levenswijsheid. De roman ‘Thuis’ speelt zich opnieuw af in het stadje Gilead maar is zelfstandig te lezen. De verloren zoon Jack Boughton keert na twintig jaar terug naar zijn ouderlijk huis, waar zijn vader (een vriend van Ames en ook dominee) op sterven ligt. Jack is het zwarte schaap van de familie, maar zijn vader houdt zielsveel van hem. De terugkomst van Jack ontketent een confrontatie tussen vader en zoon. Glory Boughton, de zus van Jack, fungeert als bemiddelaar tussen de twee mannen, maar raakt gaandeweg ook zelf betrokken in de geestelijke strijd, waarbij de grens tussen goed en kwaad vanuit tegengestelde perspectieven wordt uitgelijnd. Robinson slaagt erin de dramatische interactie tussen de personages tot het eind toe op te voeren. Het verhaal schuurt en zindert en prikkelt de lezer om de oorzaken van deze levenstr…Lees verder

Over Marilynne Robinson

Marilynne Summers Robinson (Sandpoint, 26 november 1943) is een Amerikaanse romanschrijfster en essayiste. Ze ontving voor haar werk verschillende prijzen, waaronder de Pulitzerprijs voor literatuur in 2005 en in 2012 de National Humanities Medal.

Haar boek Gilead (2004) werd in 2005 in Nederlandse vertaling uitgegeven door De Arbeiderspers en Mozaïek. Robinsons boek Housekeeping werd in 2008 door de uitgeverijen Mozaïek en De Arbeiderspers herdrukt in de vertaling van Wim Dielemans uit 1982. Na Gilead schreef Robinson de boeken Home (2009) en Lila (2014), zij behoren tot de Gilead-serie. Home en Lila zijn in het Nederlands vertaald door Janine van der Kooij en uitgegeven door De Arbeiderspers. In 2020 verscheen het vierde boek uit de serie met de titel Jack. Dit boek werd door Ton Heuvelmans vertaald en in vertaling uitgegeven door De Arbeiderspers.

Naast romans schreef Robinson "The Givenness of …Lees verder op Wikipedia