Boek
Nederlands

Kinderen van de liefde : roman

Marilyn French (auteur)
+1
Kinderen van de liefde : roman
×
Kinderen van de liefde : roman Kinderen van de liefde : roman

Kinderen van de liefde : roman

Een middelbare vrouw kijkt met groot inlevingsvermogen, maar ook afstand terug op haar leven als adolescent en jong volwassene in de Verenigde Staten in de jaren '60 en '70.
Titel
Kinderen van de liefde : roman
Auteur
Marilyn French
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The love children
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2005
399 p.
ISBN
90-290-7705-0

Besprekingen

Vrouwen emanciperen via boeken, dat is wat Marilyn French al heel haar leven tracht te verwezenlijken. In 1977 leverde ze een van de klassiekers uit de vrouwenbibliotheek af: The women's room. In de jaren erop pende ze een arsenaal aan romans en literaire beschouwingen bij elkaar die haar kruistocht verder kracht bijzetten en die haar bovendien wereldwijd bekend maakten. Kinderen van de liefde is een boek zonder veel literaire spielerei en pretentie geschreven en vertelt vanuit de ik-persoon het levensverhaal van Jess. Jess groeit op in Boston en in haar gezinssituatie loopt het mis. De vader speelt hier geen fraaie rol, maar French laat het oordeel wel aan de lezer over. Jess geniet tijdens haar jeugd volop van de vrijheid die de jaren '60 haar bieden. Ze wordt politiek en lichamelijk bewust: de oorlog in Vietnam, de eerste seksuele ervaringen... Al snel laat ze haar studies voor wat ze zijn om zich in een commune te vestigen. Als ze daar na een drietal jaar vertrekt, b…Lees verder
Jess (1953) blikt met groot inlevingsvermogen én afstand terug op haar jeugd in de Verenigde Staten. Puberteit, adolescentie en vroege volwassenheid staan centraal in deze flashback; het volwassen leven krijgt minimale aandacht. Het is een jeugdtijd in de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw, de tijd van "make love, not war" en het protest tegen de oorlog in Vietnam. De schrijfster benadrukt in deze ontwikkelingsroman de maakbaarheid van geluk, hoewel ze ook oog heeft voor tragedies en de impact van oorlog en discriminatie. Behalve voor de protestbeweging heeft de auteur ook aandacht voor het communeleven en de ecologische beweging. Een wat eenzijdig, te optimistisch tijdsbeeld is het resultaat. French (1929) werd eerder populair door romans als "Het bloedend hart", "Ruimte voor vrouwen"en "Haar moeders dochter". Zij schreef ook verhalen, novelles en essays. Opvallende omslag met "Sunnyside" van Roos Campman. Paperback, kleine druk.

Over Marilyn French

Marilyn French, geboren als Marilyn Edwards, (New York, 21 november 1929 - aldaar, 2 mei 2009) was een Amerikaans schrijver en feminist die werd beschouwd als een van de literaire boegbeelden van de tweede feministische golf met haar roman Ruimte voor vrouwen (1977).

French behaalde een bachelor filosofie en Engelse literatuur aan het Hofstra College en een master Engelse van dezelfde universiteit. Haar doctoraat behaalde ze in 1972 aan de Harvard-universiteit met een scriptie over Ulysses van James Joyce.

In zowel haar fictie- als non-fctiewerk stelt French dat in een alom door mannen gedomineerde cultuur de onderdrukking van de vrouw onontkoombaar is. Haar boek Beyond Power: On Women, Men and Morals (1985) is een historisch onderzoek van de gevolgen van het patriarchaat. French definieert patriarchaat als een systeem waarin macht en controle belangrijker zijn dan leven en genot. Het boek werd soms bekritiseerd omdat het de matriar…Lees verder op Wikipedia