Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De verdronkene : roman

Margriet De Moor (auteur)
+1
De verdronkene : roman
×
De verdronkene : roman De verdronkene : roman

De verdronkene : roman

Nadat haar zus is verdronken bij de Watersnoodramp van 1953, neemt een vrouw de plaats van haar zus in haar gezin over; zij is niet in staat een eigen leven te leiden en geeft haar identiteit op.
Titel
De verdronkene : roman
Auteur
Margriet De Moor
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2005
331 p.
ISBN
90-254-2503-8 90-254-2842-8

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Wat kan er gebeuren als eenzelfde man in de ogen van twee vrouwen de Ware is? Op die gewichtige vraag verzint de nieuwe roman van Margriet De Moor een apocalyptisch antwoord. In De verdronkene stuurt Armanda haar zus Lidy in de winter van 1953 met een smoes naar het verjaardagsfeest van haar petekind in Zierikzee. Zo kan ze zelf uitgaan met Sjoerd, de man van haar zus. Maar Lidy treft het noodlot: ze komt om bij de watersnood in Schouwen-Duiveland. Armanda trouwt, bij wijze van troost, met Sjoerd, krijgt twee kinderen met hem en wordt verplicht om voor de rest van haar leven schuldgevoelens en geluk tegen mekaar af te wegen.

Margriet De Moor heeft met haar laatste roman een aantal even moeilijke als risicovolle levensvragen aangesneden. Hoe verzoent een mens toeval en vrije wil? Hoe verhouden lust, spijt en zusterschap zich tot mekaar? Wat is het belang van herinneringen in de verwerking van een trauma? Welke vorm neemt liefde aan als ze zich moet meten met rouw? Stuk vo…Lees verder
Vijfde roman van De Moor [1941], die in 1991 de AKO Literatuurprijs kreeg voor 'Eerst grijs dan wit dan blauw'. 'De verdronkene' gaat over het leven van de twee zussen Lidy en Armanda, waarvan de oudste, Lidy, door een noodlottig toeval in Zeeland verdrinkt tijdens de Watersnoodramp van 31 januari 1953. Armanda is altijd al jaloers geweest op haar zus en neemt nu, ondanks het feit dat het lijk van Lidy niet wordt gevonden, diens plaats in als echtgenote van Lidy's weduwnaar Sjoerd en als moeder van Lidy's tweejarige dochtertje Nadja. Armanda is niet in staat haar eigen leven te leiden en geeft haar eigen identiteit op. Het verhaal over het lot van de twee zusters wordt verteld in een afstandelijke en beschrijvende stijl, en focust afwisselend op Lidy en Armanda. Het is een boeiend en aangrijpend relaas over het levenslot van twee zussen tegen de historische achtergrond van de ramp van 1953. Een aanrader voor een groot publiek. Kleine druk. Paperback.