Boek
Nederlands

De kracht van Ajajatsoe

Marc De Bel (auteur), Ken Broeders (illustrator)
+1
De kracht van Ajajatsoe
×
De kracht van Ajajatsoe De kracht van Ajajatsoe
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Na een onplezierig verblijf in een vakantiekolonie brengt Alexander met een oom een avontuurlijk bezoek aan bevriende bergpapoea's in Irian Jaya. Vanaf ca. 11 jaar.
Extra onderwerp
humor
Titel
De kracht van Ajajatsoe
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Ken Broeders
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2008
372 p. : ill.
ISBN
9789022323182 (hardback)

Besprekingen

In dit vervolg op Het ei van oom Trotter (Standaard, 2004) lezen we hoe het Alexander vergaat nadat zijn oom vertrokken is naar verre oorden. Omdat Alexanders moeder het te druk heeft met zijn kleine zusje, wordt hij naar vakantiekolonie 'Kinderpret' gestuurd. Daar ontmoet hij Evert Van Dam, die zijn aartsvijand wordt. Evert is nl. een gewelddadige jongen die geen kans onbenut laat om Alexander het leven zuur te maken. Wanneer het allemaal te veel dreigt te worden, staat plots oom Trotter voor de deur. Hij neemt Alexander mee naar het dorp van de Jiatsi in het Amazonegebied. Daar ontmoet hij Yam-Yam, zijn krokodillenvriendin. Samen gaan ze strijden tegen de massale ontbossing en de moord op de indianen in het Amazonewoud. Het wordt een avontuur dat Alexanders leven compleet zal veranderen: hij krijgt de nieuwe naam 'Ajajatsoe' (wat 'zon' betekent) en ontwikkelt magische krachten. Door te blazen op een speciale toverfluit kan hij nl. dingen en mensen laten bewegen. Voor Alexande…Lees verder
Vanuit een vakantiekolonie, waar hij getreiterd wordt, gaat Alexander (A'JaJatsoe in Papoeataal) samen met zijn oom naar Irian Jaya waar ze avonturen beleven met diverse Papoeastammen, sprekende krokodillen en ongure huurlingen die het tropisch bos kappen ten behoeve van olieboringen. Het verhaal speelt zich af tegen de voor een jeugdboek ongewone achtergrond van Irian Jaya. Het is een dik, lekker in de hand liggend boek en vormt het vervolg op 'Het ei van Oom Trotter'*, een boek dat voorafgaand per se gelezen moet worden, anders zal men grote delen moeilijk kunnen begrijpen. De fantasierijke, veelschrijvende Vlaamse auteur verbleef zelf negen maanden op het eiland. Het is een onoverzichtelijk verhaal geworden met vreemde metaforen en tot vervelens toe herhaalde scheldwoorden in hoofdstukken van soms maar een à twee pagina's. Sprekende krokodillen en talloze andere onwaarschijnlijkheden contrasteren sterk met de soms plat-realistische sfeer van enkele passages. De grijsgetinte, eigent…Lees verder

Over Marc De Bel

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia