Boek
Nederlands
Episode uit de roman 'De gouden ezel' van de Griekse schrijver (ca. 125-ca. 185) over de liefde van de liefdesgod voor een meisje.
Extra onderwerp
Poëziebundels
Titel
Amor en Psyche / Apuleius ; vert. en toegel. door Emilie van Opstall
Auteur
Lucius Apuleius
Vertaler
Emilie Van Opstall
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2000
86 p.
Aantekening
Vert. uit het Latijn
ISBN
90-253-0177-0

Besprekingen

Apuleius' Amor en Psyche is geen onafhankelijk werk, maar een fragment van een groter werk: de Metamorfosen. In de Metamorfosen vertelt Apuleius (2de eeuw n.C.) hoe een zekere Lucius terechtkomt bij een heks, van wie hij toverzalf steelt om zich in een vogel te veranderen. Groot is zijn ontzetting als hij niet in een vogel verandert, maar in een ezel. Geen probleem: hij hoeft slechts rozenbladeren te eten om zijn oorspronkelijke gedaante terug te vinden. Maar daartoe krijgt hij de gelegenheid niet: de ezel wordt door een roversbende meegenomen. Dat betekent voor Lucius het begin van een hele reeks bizarre avonturen. Pas op het einde van het boek krijgt hij zijn oorspronkelijke gedaante terug door tussenkomst van de godin Isis.

Amor en Psyche is een verhaal binnen dit verhaal: wanneer Lucius als ezel opgesloten zit in de grot van de rovers, komt daar ook een meisje aan, Charis, op de dag van haar huwelijk geschaakt. Een oude dronken vrouw, bewaakster …Lees verder
In de roman van Apuleius, 'De Metamorfosen' of 'Gouden Ezel', vertelt een oude vrouw aan een gevangen genomen meisje, een zekere Charite, om haar te troosten een sprookjesachtig verhaal. Het gaat om de aardse Psyche, die wordt bemind door Amor, de god van de liefde, en na een tijd van ontberingen ten slotte met hem in het huwelijk mag treden. Het bijzondere van het verhaal zit vooral in de verteltrant: het is geschreven in een sprankelende, soms zelfs exuberante stijl. Die is goed weergegeven in deze nieuwe vertaling van Emilie van Opstall, die desondanks leest 'als een trein'. Het nawoord is informatief, het notenapparaat is plezierig kort gehouden. Het boekje (12 x 17,5 cm.) is bovendien een lust voor het oog. Normale druk.