Boek
Nederlands

Honger!

Leen Van Durme (auteur)
+1
Honger!
×
Honger! Honger!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Eend komt erachter dat elk dier iets anders eet. Vierkant, hardkartonnen prentenboekje met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 1 jaar.
Onderwerp
Voeding, Dieren
Titel
Honger!
Auteur
Leen Van Durme
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2009
[10] p. : ill.
ISBN
9789044811384

Besprekingen

Eend heeft honger en weet niet goed wat hij zal eten. Hij bekijkt het voedsel van verschillende dieren om telkens tot de conclusie te komen dat hun eten hem dan toch niet zo bevalt. De wortel van de eekhoorn, het gras van de koe, de worm van de kip en de noot van de eekhoorn laat eend links liggen, om dan uiteindelijk vrolijk naar een boterham te waggelen.
Dit boekje wil de taalontwikkeling ondersteunen bij kinderen vanaf dertig maanden, maar dat mag de (voor)lezer niet tegenhouden om het al vroeger met kinderen te bekijken. Je kan het verhaal vertellen zoals het er staat, of het heel eenvoudig houden door telkens de dieren en het voedsel aan te wijzen en te benoemen. Het formaat en de afwerking van het boekje laten ook toe dat kinderen er zelf in kunnen kijken; het stevige karton gaat zeker een tijd mee en het boekje is klein genoeg, zodat de rug ervan niet te snel zal breken.
Leen Van Durme is grafisch ontwerpster. Met Honger! levert ze een fijn kijkboek af met ee…Lees verder
Na de opmerking dat eend honger heeft, volgt de retorische vraag wat hij zal eten. Daarna wordt er op iedere linkerbladzijde voedsel geïntroduceerd dat eend niet eet (wortels) en op de bijbehorende rechterbladzijde wordt het dier getoond dat wel van dat voedsel houdt (konijn). Samen met je dreumes ontdekken welk dier wat eet, kan met dit vierkante, hardkartonnen prentenboekje met twee afgeronde hoeken op een rustige manier. De getekende illustraties laten wat karikaturale, vriendelijke, dunomlijnde dieren zien met weinig details tegen een monochrone achtergrond. Eend zelf is wit, heeft dunne pootjes en een grote kop. De verhoudingen kloppen hier en daar niet: zo is hij bijna net zo groot als een eikel (geen noot!) waar hij met zijn rug tegenaan zit. Het thema van dit boekje is taalontwikkeling; het is geschikt voor het benoemen van dieren, voedsel en kleuren. Vanaf ca. 1 jaar.

Honger!

Eend heeft honger, maar wat eet een eend? Verschillende soorten voedsel komen aan bod, telkens voor een ander dier. Als hij daar al aan toe is, kan je peuter raden welk dier dit eet. (Dan best even de rechterpagina bedekken!) De eenvoudige tekeningen van de dierenfiguren in enkele klare lijnen neergezet zijn erg leuk. Ze bieden vaak net dat ietsje meer dan in een doorsnee dierenboekje. Kijk maar hoe beteuterd kleine eend bij zijn lege voederbakje staat of hoe kip komt aangesneld als eend een worm gevonden heeft. Met zo'n boekje komen de eerste woordjes vanzelf wel.


Over Leen Van Durme

Leen Van Durme (Brussel, 8 augustus 1974) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Leven

Van Durme studeerde kunsthumaniora en studeerde af als Grafische- en reclamevomgever aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Voor ze in 2002 zelfstandig auteur/illustrator en vormgever werd, had ze onder meer voor Woestijnvis en de VUM-groep gewerkt.

Werk

Ze heeft eigen werk uitgebracht, maar illustreerde ook verhalen van andere auteurs. Haar debuut was Otto wil slapen (1998, Standaard), waarvoor ze ook het verhaal schreef. Sindsdien heeft ze een twintigtal boeken geïllustreerd. Ze werkt meestal op een basis van aquarel in combinatie met (kleur)potlood, vetkrijt, bister... Auteurs met wie ze ondertussen heeft samengewerkt zijn onder meer Brigitte Minne, Martina De Ridder en Jonas Boets.

Bekroningen

Suggesties