Boek
Nederlands

Ali en Nino

Kurban Said (auteur), Gerda Meijerink (vertaler)
In de liefde tussen een jonge adellijke moslim en de dochter van een christelijke zakenman in Bakoe ten tijde van de Russische revolutie herleeft de geschiedenis van Romeo en Julia.
Titel
Ali en Nino
Auteur
Kurban Said
Vertaler
Gerda Meijerink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Ali und Nino
Uitgever
Amersfoort: Colibri, [2018]
373 p. ; 15 cm
ISBN
9789045340166 (hardback)

Besprekingen

Toen dit Romeo en Julia-achtige verhaal voor het eerst in 1937 in Wenen verscheen, werd het meteen een bestseller. De liefdesgeschiedenis van Ali Shirvanshir, een moslim-edelman, en Nino Kipriani, de dochter van een christelijke koopman, speelt in Azerbeidjan ten tijde van de Russische revolutie en de Eerste Wereldoorlog. Liefde over etnische grenzen heen is al een gewaagd thema, maar als men had geweten wie achter het pseudoniem schuilging, was het boek pas echt een schandaal geworden. De auteur, Lev Nussimbaum, was een jood, geboren in Bakoe (waar de roman grotendeels speelt), die in 1920 voor de bolsjewieken naar Duitsland was gevlucht. In Berlijn bekeerde hij zich tot de islam en deed hij zich graag voor als een moslimprins uit de Kaukasus. Zijn eigen multiculturele achtergrond vormde de voedingsbodem voor deze roman, die meer is dan het verhaal van een gedwarsboomde liefde. De liefdesscènes zijn weliswaar zo mooi als de verhalen van Sheherazade en er is ook een behoorlijke porti…Lees verder
De liefdesgeschiedenis van Ali Shirvanshir, een jonge adellijke moslim, en Nino Kipiani, dochter van een christelijk zakenman. Het verhaal speelt zich af in Bakoe (Azerbeidzjan), een stad aan de Kaspische Zee waar Oost en West elkaar ontmoeten. Ali, de verteller, houdt al vanaf zijn kinderjaren van Nino. Hij voelt zich één met Azië, zij met Europa. Ondanks de grote cultuurverschillen overwint hun liefde en trouwen ze. Totdat twee cruciale momenten uit de geschiedenis zich onherroepelijk aan hen opdringen: de Eerste Wereldoorlog en de Russische Revolutie. Ali vecht voor een onafhankelijke islamitische staat, een verloren gevecht tegen het Rode Leger, en sterft. Nino kent de afloop bij voorbaat en vlucht na een dramatisch afscheid weg uit Bakoe. Prachtig geschreven, meeslepende en ontroerende roman in een goede vertaling. Achter het pseudoniem Kurban Saïd gaat Lev Nussimbaum (ca. 1905-1942) schuil, die werd geboren uit een rijke joodse familie in Bakoe. Deze versie van het Romeo en Juli…Lees verder

Over Kurban Said

Kurban Said is het pseudoniem van de schrijver van Ali en Nino, een boek dat voor het eerst uitgegeven werd in het Duits in 1937 door de Oostenrijkse uitgever E.P. Tal. Daarna is het boek in minstens 30 talen vertaald, waaronder het Nederlands. Het is niet zeker wie achter dit pseudoniem schuil gaat. Genoemd wordt onder meer Lev Nussimbaum, die schreef onder het pseudoniem Essad Bey.

Het boek Ali en Nino speelt zich af in Azerbeidzjan en gaat over de onmogelijke liefde tussen de Aziaat Ali Khan en de westerse Nino. Aan het eind van het boek sterft Ali, als hij zich verzet tegen de komst van de Russen.

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek