Boek
Nederlands

In ogenschouw : essays over kunst

Julian Barnes (auteur), Jan Braks (vertaler), Jelle Noorman (vertaler)
Julian Barnes heeft kunst en literatuur zelf moeten ontdekken, en dat gebeurde pas op latere leeftijd. Op een dag bezocht hij het Musée Gustave Moreau, zonder precies te weten wie de schilder was, en werd getroffen door zijn ongewone, weelderige werk. De mystiek van de schilderijen in combinatie met het feit dat hij een 'eigen ontdekking' had gedaan, zette hem in vuur en vlam. Julian Barnes weet h
Titel
In ogenschouw : essays over kunst
Auteur
Julian Barnes
Vertaler
Jan Braks Jelle Noorman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Keeping an eye open : essays on art
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2015
319 p. : ill.
ISBN
9789045028958 (hardback)

Besprekingen

Boeken over kunst worden meestal geschreven door kunsthistorici en dezen bekijken hun onderwerp vanuit hun vak. Julian Barnes is echter romanschrijver; kunst is voor hem een liefhebberij, de liefde ervoor heeft hij zichzelf eigen gemaakt en hij bekijkt kunstwerken met een onbevangen blik. In dit boek beschrijft hij 17 schilderijen uit de 19e en 20e eeuw, meest Franse, die zijn enthousiasme oproepen. Hij schrijft erover op een uiterst persoonlijke wijze, associeert vrijelijk, refereert aan andere kunstwerken, aan schrijvers, vertelt anecdotes en doet dat met de vlotte pen van de romanschrijver. Van de besproken werken zijn kleurenafbeeldingen opgenomen, maar ook van verschillende andere werken die ter sprake komen. Een verfrissende aanvulling in de essayistiek over kunst.

Over Julian Barnes

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door WanderingTrad

Julian Patrick Barnes (Leicester, 19 januari 1946) is een Brits schrijver. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald; zijn bekendste werk is Flaubert's Parrot uit 1984. Naast zijn eigen naam gebruikt Barnes ook verschillende pseudoniemen zoals Dan Kavanagh, Edward Pygge en Basil Seal.

Biografie

Zijn opleiding genoot hij aan gerenommeerde onderwijsinstellingen zoals de City of London School en het Magdalen College in Oxford. Na zijn opleiding werkte hij als lexicograaf en later als journalist. Hij schreef onder meer recensies voor The Observer en The Sunday Times. Pas later ging hij zich voltijds toeleggen op het schrijven.

Julian Barnes is een broer van de filosoof Jonathan Barnes. Hij was gehuwd met de literaire agent Pat Kavanagh, die in 2008 overleed en over wie hij schreef in Levels of Life (Hoogteverschillen) en aan wie hij ook zijn roman The Sense of …Lees verder op Wikipedia