Boek
Nederlands

Iets aan te geven ? : berichten uit Frankrijk

Julian Barnes (auteur)

Iets aan te geven ? : berichten uit Frankrijk

Genre:
Essays van de francofiele Britse schrijver (1946- ) over o.a. de zangers Brassens en Brel, de filmers Truffaut en Godard, de Tour de France en de schrijver Flaubert.
Titel
Iets aan te geven ? : berichten uit Frankrijk
Auteur
Julian Barnes
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Something to declare ?
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2001
254 p.
ISBN
90-450-0445-3

Besprekingen

In deze nieuwe bundeling beschouwingen laat Julian Barnes zijn erudiete en gevatte geest los op een divers aantal Franse thema's. Barnes, francofiel en Frankrijk-kenner, laat in deze uitgave wel twee gezichten zien.

De eerste helft bevat zes voor iedereen toegankelijke artikels, die getuigen van een grote kennis maar ook van een heldere journalistieke stijl. Vooral het voorwoord met herinneringen aan zijn jeugd en een bespiegeling over de achtergrond van zijn Frankrijk-liefde is onverwachts openhartig. Het stuk over de (doping-)Tour 2000 is eveneens verrassend, door het onderwerp en door de kennis en inzichten die worden geëtaleerd. Oerdegelijk zijn de stukken over chansonniers Brel, Vian en Brassens, of over de nouvelle vague. 'Tour de France 1907' over Edith Wharton als francofiele auto- en toerismepionier lijdt echter wat aan citaterigheid en ondanks Barnes' altijd heldere stijl doet het noest aan door de noodzaak van nogal wat voorkennis.

Dat geldt al helemaal voor …Lees verder
Waarom is Engelsman Julian Barnes (1946) zo dol op Frankrijk? Hij vertelt het ons in een autobiografisch voorwoord tot deze bundel. Bijzonder, omdat Barnes altijd roept (ook in dit boek, in het stuk over Brel) dat het leven van een schrijver er niet toe doet ('Why aren't the books enough?'). In de eerste helft vinden we aanstekelijke stukken over de ondogmatische historicus Richard Cobb en diens voorkeur voor de Franse 'petits gens', over Brassens en Brel, de nouvelle vague in de Franse cinéma (Truffaut, Godard), de kookboekenschrijfster Elizabeth David en de nouvelle cuisine, en het dopinggebruik bij de Tour de France. De tweede helft van het boek gaat helemaal - hoe kan het ook anders bij de schrijver van 'Flauberts parrot' -over Gustave Flaubert: 'de schrijver voor schrijvers par excellence, vervolmaker van het realisme en assistent-schepper van de modernistische roman'. Er is veel over Flauberts brieven, de vrouwen in zijn leven en als afsluiting een verrukkelijk essaytje over Jus…Lees verder

Over Julian Barnes

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door WanderingTrad

Julian Patrick Barnes (Leicester, 19 januari 1946) is een Brits schrijver. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald; zijn bekendste werk is Flaubert's Parrot uit 1984. Naast zijn eigen naam gebruikt Barnes ook verschillende pseudoniemen zoals Dan Kavanagh, Edward Pygge en Basil Seal.

Biografie

Zijn opleiding genoot hij aan gerenommeerde onderwijsinstellingen zoals de City of London School en het Magdalen College in Oxford. Na zijn opleiding werkte hij als lexicograaf en later als journalist. Hij schreef onder meer recensies voor The Observer en The Sunday Times. Pas later ging hij zich voltijds toeleggen op het schrijven.

Julian Barnes is een broer van de filosoof Jonathan Barnes. Hij was gehuwd met de literaire agent Pat Kavanagh, die in 2008 overleed en over wie hij schreef in Levels of Life (Hoogteverschillen) en aan wie hij ook zijn roman The Sense of …Lees verder op Wikipedia