Boek
Nederlands

De buste van de keizer en andere verhalen

Joseph Roth (auteur), Elly Schippers (vertaler), Janneke Van der Meulen (vertaler)
Negen verhalen van de auteur (1894-1939), waarin hij de ondergang van de beschaving en de snelle maatschappelijke en technologische veranderingen in de eerste helft van de twintigste eeuw beschrijft en het effect daarvan op de mensen van die tijd.
Extra onderwerp
VER, verhalen
Titel
De buste van de keizer en andere verhalen / Joseph Roth ; samengesteld en vertaald door Elly Schippers en Janneke Van der Meulen
Auteur
Joseph Roth
Vertaler
Elly Schippers Janneke Van der Meulen 1954-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Uitgever
Amsterdam: LJ Veen Klassiek, 2018
259 p.
ISBN
9789020415674 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De titel betreft een van de verhalen van de beroemde Duitstalige auteur (1894-1939), onder andere bekend van de ‘Radetzkymars’* en ‘Job’**. Omdat hij van Joodse komaf was, heeft hij in 1933 Duitsland verlaten en is later in Parijs overleden. Roth vertelt over alledaagse mensen en zijn verhalen ademen de tijdsgeest van de jaren twintig en dertig. Hij betreurt de ondergang van de beschaving, de snelle maatschappelijke en technologische veranderingen in die tijd en hij beschrijft het effect daarvan op de mensen van die tijd. Hij heeft heel veel verhalen geschreven en in dit boek hebben de samenstellers en vertalers een selectie gemaakt, waarin de meest bekende zijn opgenomen naast een aantal nog niet vertaalde verhalen, zoals het titelverhaal. In moderne en begrijpelijke taal zijn negen verhalen van de auteur in het Nederlands weergegeven, een prachtige prestatie van de vertalers. De bundel zal veel lezers aanspreken en is buitengewoon aan te bevelen.

Over Joseph Roth

Moses Joseph Roth (Brody, 2 september 1894 – Parijs, 27 mei 1939) was een Joods-Oostenrijks schrijver en journalist.

Biografie

Roth werd geboren in een Joodse familie en groeide op in Brody in Galicië. Dit stadje bevond zich in de oostelijke uithoeken van het toenmalig Oostenrijk-Hongaarse Keizerrijk, nu Oekraïne en Polen. De Joodse cultuur speelde een belangrijke rol in het leven van de stad. Roth groeide op bij zijn moeder Maria Grübel en haar familieleden. Zijn vader, de koopman Nachum Roth, heeft hij nooit gekend. Het waren de nadagen van het Habsburgse Rijk.

Anders dan andere Joodse kinderen ging de jonge Roth niet naar een cheider (Jiddisch-Hebreeuwse religieuze basisschool) maar vanaf zijn 7e naar een naar Baron Hirsch vernoemde openbare basisschool. Vanaf 1905 volgde hij het onderwijs aan het Kronprinz Rudolfgymnasium, waar hij de Duitse klassieke literatuur ontdekte en met het geassimileerde jodendom in aanraking…Lees verder op Wikipedia

Suggesties