Boek
Nederlands

Biecht van een moordenaar : verteld in één nacht : roman

Joseph Roth (auteur), Elly Schippers (vertaler), Els Snick (nawoord)
+1
Biecht van een moordenaar : verteld in één nacht : roman
×
Biecht van een moordenaar : verteld in één nacht : roman Biecht van een moordenaar : verteld in één nacht : roman

Biecht van een moordenaar : verteld in één nacht : roman

In de reeks:
Op een nacht vertelt een Russische emigrant zijn levensgeschiedenis aan de stamgasten van een Parijs café om zijn geweten als ex-politiespion te kunnen zuiveren.
Titel
Biecht van een moordenaar : verteld in één nacht : roman
Auteur
Joseph Roth
Vertaler
Elly Schippers
Nawoord
Els Snick
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Beichte eines Mörders, erzählt in einer Nacht
Uitgever
Amsterdam: L.J. Veen Klassiek, 2016 | Andere uitgaves
186 p.
ISBN
9789020415179 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Een buitenechtelijke zoon van een Russische edelman zoekt tevergeefs maatschappelijke erkenning en compenseert zijn mislukking door als spion in Parijs voor de tsaristische geheime dienst te gaan werken. Het gebrek aan status en verlies aan zelfrespect door het werk als verklikker vormen de leidraad in deze korte roman, die toont hoe een mens verstrikt kan raken in een combinatie van individuele schuld en het onvermijdelijke noodlot. De hoofdpersoon, de ik-verteller, mist de sympathie die voor identificatie nodig is. Een sfeervolle vertelling, maar wel in een wat gedateerd tempo en met veel toevalligheden. Nieuwe vertaling van de roman die Joseph Roth (1894-1939), in 1936 op de vlucht voor de nazi’s, in ballingschap deels in Amsterdam voltooide.

Over Joseph Roth

Moses Joseph Roth (Brody, 2 september 1894 – Parijs, 27 mei 1939) was een Joods-Oostenrijks schrijver en journalist.

Biografie

Roth werd geboren in een Joodse familie en groeide op in Brody in Galicië. Dit stadje bevond zich in de oostelijke uithoeken van het toenmalig Oostenrijk-Hongaarse Keizerrijk, nu Oekraïne en Polen. De Joodse cultuur speelde een belangrijke rol in het leven van de stad. Roth groeide op bij zijn moeder Maria Grübel en haar familieleden. Zijn vader, de koopman Nachum Roth, heeft hij nooit gekend. Het waren de nadagen van het Habsburgse Rijk.

Anders dan andere Joodse kinderen ging de jonge Roth niet naar een cheider (Jiddisch-Hebreeuwse religieuze basisschool) maar vanaf zijn 7e naar een naar Baron Hirsch vernoemde openbare basisschool. Vanaf 1905 volgde hij het onderwijs aan het Kronprinz Rudolfgymnasium, waar hij de Duitse klassieke literatuur ontdekte en met het geassimileerde jodendom in aanraking…Lees verder op Wikipedia

Suggesties