Boek
Nederlands

Angoli Mala

Een jonge Indiaan keert terug naar het Colombiaanse oerwoud, waar hij lid van een drugsbende wordt.
Titel
Angoli Mala
Auteur
J.M.G. Le Clézio
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Angoli Mala
Uitgever
Breda: De Geus, 2001
124 p.
ISBN
90-5226-980-7

Besprekingen

Angoli Mala is een van diepe melancholie doordrongen ballade in proza waarin het verhaal wordt verteld van de indiaanse jongen Bravito die, ooit geadopteerd door een zwart-Amerikaanse dominee, vanuit Panama-stad terugkeert naar Tres Bocas, het dorpje aan de rand van het oerwoud waar zijn familie vandaan kwam. Met veel moeite reïntegreert hij in de gemeenschap en leert er zijn grote liefde, de mulattin Nina kennen. Alles loopt echter mis als hij betrokken raakt bij een Columbiaanse drugssmokkelaarsbende, door wie zijn hele toekomst bedreigd wordt.

De titel verwijst naar een oud Indiaas verhaal over een man die gek geworden is, zich in het oerwoud terugtrekt en er als een wild dier leeft. De man, Angoli Mala geheten, zal er worden opgezocht door Gautama, die later bekend zou worden als Boeddha, de Verlichte, en door hem worden genezen en overhaald om terug te keren naar de samenleving.

Le Clézio, die zelf drie jaar het leven deelde van een indianenstam in de jungl…Lees verder
Deze novelle van de Franse auteur (1940) uit 1985 werd oorspronkelijk in één boek gepubliceerd samen met de recente novelle 'In volle zee'*. De verhalen gaan over initiaties van resp. een jongen en een meisje in het leven, dat is ongeveer de enige overeenkomst. In dit verhaal keert een achttienjarige Indiaan, als wees in de stad opgegroeid, terug bij zijn stam van herkomst, waar hij zowel door deIndianen als door de negers wantrouwend bejegend wordt, zeker als hij zich ook nog bij een smokkelaarsbende aansluit. Als zijn geliefde, een zwart meisje, door de smokkelaars gedood wordt, trekt hij zich in het oerwoud terug en verandert in een levende legende. Le Clézio, die voor een deel in Zuid-Amerika leeft, toont hier zijn sterke kant in de beschrijving van zintuiglijke sensaties en fysieke beleving van de natuur. En als geen ander heeft hij gevoel voor de buitenstaander om ras of herkomst die zijn eigen weg moet zien te gaan. Formaat 11,5 x 16 cm. Kleine maar ruime druk.