Boek
Nederlands

De jaargetijden

Jeroen Brouwers (auteur)
Bundeling van twee romans en twee kortere teksten van de Nederlandse schrijver (1940- ).
Bevat
Titel
De jaargetijden
Auteur
Jeroen Brouwers
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2010
555 p.
ISBN
9789045058917 (paperback)

Besprekingen

'Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt', de bekende zin uit de roman Bezonken rood (1981) kan als synopsis gelden voor heel het oeuvre van Jeroen Brouwers. In zijn sterk autobiografische werk worden steevast alle thema's, metaforen en verhaallijnen op een stilistisch vernuftige wijze met elkaar verbonden. Ook in de omnibus De jaargetijden, die ter ere van Brouwers' zeventigste verjaardag verscheen, houdt alles verband met elkaar. Ogenschijnlijk lijken de romans en verhalen enkel het motief 'seizoenen' als rode draad te hebben, maar in wezen symboliseren ze de verschillende cycli van een mensenleven. Vooral Brouwers' barokke taalrijkdom maakt het de moeite waard om deze stuk voor stuk grandioze verhalen over liefde, literatuur en dood te (her)ontdekken.

In het verhaal Voorjaarsmoeheid (1980) ontvangt de schrijver een uitnodiging om een toespraak te houden in een pensionaat. De brief slingert Brouwers terug naar de jaren vijftig, toen hij door zijn oude…Lees verder
Kunstmatige bundeling van vier werken van de grootmeester van de Nederlandse literatuur (1940), enkel en alleen op grond van hun titel. Die titel suggereert een eenheid die er absoluut niet is. De twee prachtige grote romans (Winterlicht, 1984 en Zomervlucht, 1990) zijn lukraak aan elkaar gesmeed met twee kleine verdwaalde werkjes: een artikel uit het literaire tijdschrift Tirade (Voorjaarsmoeheid, 1980) en een oorspronkelijk bibliofiele uitgave (Warme herfst, 2005, 200 exemplaren met ets), elk rond de 20 pagina’s kort. Een wat geforceerd verjaardagscadeau voor de zeventigjarige auteur. Normale druk.

Over Jeroen Brouwers

Jeroen Godfried Maria Brouwers (Batavia, 30 april 1940) is een Nederlandse journalist, schrijver en essayist.

Biografie

Jeroen Brouwers is het vierde kind van Jacques Theodorus Maria Brouwers (1903-1964) en Henriëtte Elisabeth Maria van Maaren (1908-1981). Later werd nog een broertje geboren. Zijn vader werkte als boekhouder bij een architectenbureau.

Na de Japanse invasie begin 1942 en de capitulatie van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger werd zijn vader overgebracht naar een krijgsgevangenkamp in de buurt van Tokio. Brouwers belandde met zijn grootmoeder Elisabeth Henrica Pos (1885-1945), zijn moeder en zus eerst in het jappenkamp Kramat. Na een paar maanden werden ze overgeplaatst naar het kamp Tjideng, in een buitenwijk van Batavia. Zijn grootouders hebben de kampen niet overleefd. Hij schreef in 1981 over deze Japanse bezetting van Indonesië een boek Bezonken rood, vertaald in 1988 in het Engels als …Lees verder op Wikipedia