Toen Nelson Mandela in de gevangenis zat, vond hij troost in het dagboek van Anne Frank. Barack Obama bewonderde altijd al Martin Luther King. En voor Luther King was Mahatma Ghandi een groot voorbeeld. Over onder ander deze personen maakte Janny van der Molen Helden!, met steeds een aantal informatieve pagina's over mensen die de wereld mooier maakten en een verhaal met een kind als hoofdpersoon. Dat kan een kind zijn uit het verleden, dat bijvoorbeeld Aletta Jacobs, Moeder Teresa of Mahatma Ghandi ontmoet. Het kan ook een kind uit het heden zijn, zoals Elske, die het dagboek van Anne Frank leest of een klas kinderen die correspondeert met een Zuid-Afrikaanse klas kort voor de vrijlating van Nelson Mandela. Voor al die kinderen verandert er iets op het moment dat ze direct of indirect in contact komen met de doorgaans internationaal bekende personen: ze raken geïnspireerd iets van hun leven te maken, ze bekijken hun eigen situatie met andere ogen of ze ontdekken onbekende epis…
Lees verder
Toen Nelson Mandela in de gevangenis zat, vond hij troost in het dagboek van Anne Frank. Barack Obama bewonderde altijd al Martin Luther King. En voor Luther King was Mahatma Ghandi een groot voorbeeld. Over onder ander deze personen maakte Janny van der Molen Helden!, met steeds een aantal informatieve pagina's over mensen die de wereld mooier maakten en een verhaal met een kind als hoofdpersoon. Dat kan een kind zijn uit het verleden, dat bijvoorbeeld Aletta Jacobs, Moeder Teresa of Mahatma Ghandi ontmoet. Het kan ook een kind uit het heden zijn, zoals Elske, die het dagboek van Anne Frank leest of een klas kinderen die correspondeert met een Zuid-Afrikaanse klas kort voor de vrijlating van Nelson Mandela. Voor al die kinderen verandert er iets op het moment dat ze direct of indirect in contact komen met de doorgaans internationaal bekende personen: ze raken geïnspireerd iets van hun leven te maken, ze bekijken hun eigen situatie met andere ogen of ze ontdekken onbekende episodes uit hun familiegeschiedenis.
De helden die Janny van der Molen heeft gekozen, zijn allemaal mensen die zich voor anderen hebben ingezet: 'Omdat ze zich het lot aantrokken van mensen die het moeilijk hadden. Omdat ze opkwamen voor de rechten van anderen. Of omdat ze vertrouwen bleven hebben in de goedheid van mensen, dwars tegen de afschuwelijke werkelijkheid in'. Dankzij hun kracht, moed en doorzettingsvermogen zijn het stuk voor stuk mensen die voor iedereen inspiratiebronnen kunnen zijn. Naast de voor de hand liggende namen heeft Van der Molen ook nog gekozen voor Charles Dickens, die de armen in Engeland een stem en gezicht gaf, Anna Maria van Schurman, de eerste Nederlandse vrouwelijke student, en Ferdinand Domela Nieuwenhuis, de dominee die de situatie van de arbeiders probeerde te verbeteren.
Van der Molen kiest voor onomstreden personen, wier leven en ideeën ze zeer helder voor de doelgroep kan weergeven. Hetzelfde geldt voor de verhalen, waarin ze een goede balans weet te vinden tussen feit en fictie, en waarmee ze ook volwassen lezers weet te boeien. En ook ontroeren, zoals met het verhaal over de impact die het dagboek van Anne Frank heeft op het jonge meisje dat het leest: haar verdriet vanwege wat er met Anne is gebeurd, haar boosheid op de mensen die niet voldoende hebben gedaan om de vervolging van de joden tegen te gaan, en haar verwarring als ze Annes levenshouding vergelijkt met die van zichzelf. Dit boek nodigt zeker uit om op zoek te gaan naar andere helden en naar je eigen ideeën over wat of wie een held voor jou is. Een boek dat ook heel goed op school in de geschiedenisles een plaats kan krijgen, omdat de verhalen tevens een verbeelding zijn van keerpunten in de geschiedenis in de vorm van concrete gebeurtenissen dan wel een omslag in mentaliteit.
Prachtige bundel, met een stevige kaft, mooi papier en voldoende illustraties, die de omstandigheden schetsmatig weergeven, maar de personen om wie het gaat in detail tot leven brengen. Van dezelfde auteur en illustrator verscheen Over engelen, goden en helden dat bekroond werd met een Vlag en Wimpel. [Karen Ghonem-Woets]
Verberg tekst