Boek
Nederlands

Het wonder van Santa Anna

James McBride (auteur)

Het wonder van Santa Anna

Vier zwarte Amerikaanse soldaten dwalen af van hun compagnie en komen terecht in een Italiaans dorpje waar de Duitse bezetters net uit wraak bijna alle bewoners hebben gefusilleerd.
Titel
Het wonder van Santa Anna / James McBride
Auteur
James McBride
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Miracle at St. Anna
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2002
288 p.
ISBN
90-351-2428-6

Besprekingen

Het wonder van Santa Anna is gebaseerd op waar gebeurde feiten uit de Tweede Wereldoorlog. Het boek schetst de belevenissen van vier zwarte Amerikaanse soldaten, die tijdens de oorlog in Italië geïsoleerd raken van hun gevechtseenheid, de 92e divisie. Centraal personage is Sam Train, een vriendelijke reus van een soldaat. Hij ontfermt zich over een zwaar gewond jongetje. Wanneer hij het in veiligheid tracht te brengen, zoekt hij dekking in de heuvels. Maar het is de verkeerde richting. Drie van zijn kameraden, Bishop, Hector en luitenant Stamps komen hem ter hulp, maar hij weigert het jongetje aan zijn lot over te laten. De vier soldaten raken omsingeld door de Duitse troepen en moeten noodgedwongen hun toevlucht zoeken in het kleine dorpje Bornacchi in het Serchiodal. De inwoners zijn nog in shock van het onbeschrijfelijk bloedbad dat de Duitsers aangericht hebben in het kerkje van Santa Anna. Tussen de dorpelingen en de vier zwarte soldaten ontstaat een speciale band. De part…Lees verder
December 1944. Vier zwarte Amerikaanse soldaten, onder wie de reus Sam Train, raken in de Italiaanse bergen in het Serchidal het contact met hun eenheid kwijt. Train draagt de kop van een beroemd beeld, de Primavera, met zich mee en gelooft heilig dat dat beeld hem beschermt. Hij vindt een kleine Italiaanse jongen die bekneld zit onder een zware balk en redt hem het leven, ervan overtuigd dat het jongetje de kracht van God in zijn handen heeft. Vanaf dat moment zijn ze onafscheidelijk en gaan de vijf op weg, op zoek naar eten, hulp, redding. In het dorpje Santa Anna Di Stazzema, een dorp met het geheim van de Zwarte Vlinder, de partizaan die een afschuwelijke moord gewroken heeft, vinden ze eten en bescherming. Ze delen alles wat is overgebleven van een keihard leven na jarenlange strijd, maar uiteindelijk wordt het dorp door de Duitsers aan flarden geschoten en vinden ze de dood. Een mooi geschreven unieke geschiedenis, waarin feit en fictie samen gaan. Paperback, kleine druk.