Boek
Engels

Sweet tooth

Ian McEwan (auteur)
Een jonge vrouw met een voorliefde voor literatuur wordt in de jaren '70 van de 20e eeuw als lid van de Britse geheime dienst belast met het begeleiden van een veelbelovende schrijver.
Extra onderwerp
Romans, spionage, Boekcultuur, liefde
Titel
Sweet tooth
Auteur
Ian McEwan
Taal
Engels
Uitgever
London: Vintage, 2013
374 p.
ISBN
9780099582038

Andere talen:

Besprekingen

Intrigerende mengeling van spionage- en liefdesroman. Het begint in 1972 (toen ook de literaire carrière van McEwan begon) als Serena Frome, de mooie dochter van een Anglicaanse bisschop tijdens haar afstudeerjaar aan Cambridge een korte affaire heeft met een oudere docent. Deze bezorgt haar een lage baan bij de binnenlandse veiligheidsdienst MI5 in een Engeland dat geteisterd wordt door een dreigende oliecrisis als gevolg van mijnstakingen, terrorisme (IRA) en een voortzetting van de Koude Oorlog op cultureel vlak. Serena wordt door haar leeswoede uitverkoren voor het project Sweet Tooth: een programma dat schrijvers die kritisch staan tegenover het Oostblok d.m.v. werkbeurzen financieel ondersteunt, als correctie op de extreem linkse ideeën van veel van de toenmalige intellectuelen. Onder het mom van vertegenwoordiger van een culturele instelling wordt ze gevraagd om Tom Haley, een jonge, veelbelovende schrijver, te begeleiden. Maar ze valt voor zijn werk en voor hem. Wanneer zal ze…Lees verder

Over Ian McEwan

Ian McEwan (Aldershot, 21 juni 1948) is een Britse schrijver. Hij is een meester in het scheppen van extreme situaties waarin de hoofdpersonen van zijn boeken terechtkomen. Door een speling van het lot zal hun leven nooit meer hetzelfde zijn. Dankzij het grote succes van zijn boeken, zoals Atonement (2001), waarvan miljoenen zijn verkocht, geldt McEwan als de belangrijkste levende Britse romancier.

Biografie

McEwan, zoon van legerofficier David McEwan, en Rose Lilian Violet (Moore), bracht een groot deel van zijn jeugd door op legerbases in Singapore, Duitsland en Libië. Eenmaal teruggekeerd in Engeland genoot McEwan zijn opleiding aan het prestigieuze Eton College en studeerde Engels aan de Universiteit van Sussex. Daarna werd hij de eerste masterstudent in de studierichting Creatief Schrijven, die aan de Universiteit van East Anglia was opgezet door beroemde schrijvers als Malcolm Bradbury en Angus Wilson.

Lees verder op Wikipedia