Daisy
Nederlands

Boetekleed

Ian McEwan (auteur)
Nadat een jongeman vijf jaar in de gevangenis heeft doorgebracht vanwege een valse beschuldiging van verkrachting, probeert de jonge vrouw die hem beschuldigd heeft met zichzelf in het reine te komen en de aangerichte schade te herstellen.
Onderwerp
Schuld en boete
Titel
Boetekleed
Auteur
Ian McEwan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Atonement
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2002
1 cd
Speelduur
14:32:00
Aantekening
Nederlandse stem

Besprekingen

Op een avond in 1935 denkt de 13-jarige Briony te zien dat haar zus Cecilia wordt aangerand door Robbie, zoon van de huishoudster en beschermeling van haar vader. Als ze later die avond een gestalte ziet wegrennen bij haar nichtje, denkt ze aan een verkrachting. Gedreven door haar schrijversambities, haar behoefte aan een verhaal, beschuldigt ze Robbie. Briony’s fout is van beslissende invloed op het leven van alle drie. Cecilia keert zich van haar familie af, Robbie moet na zijn gevangenschap naar Frankrijk om te vechten in het Britse leger dat bij Duinkerken aan de Duitsers tracht te ontkomen en Briony probeert haar schuld in te lossen door gewonden te verzorgen. Tot aan het korte laatste deel lijkt dit het verhaal. Maar dan bereidt McEwan (1948) zijn lezers een daverende verrassing en wordt dit niet alleen een roman over schuld en boete en de gruwelen van de oorlog, maar ook over het schrijven zelf, de kracht van het verhaal, de macht en verantwoordelijkheid van de schrijver. Een m…Lees verder

Over Ian McEwan

Ian McEwan (Aldershot, 21 juni 1948) is een Britse schrijver. Hij is een meester in het scheppen van extreme situaties waarin de hoofdpersonen van zijn boeken terechtkomen. Door een speling van het lot zal hun leven nooit meer hetzelfde zijn. Dankzij het grote succes van zijn boeken, zoals Atonement (2001), waarvan miljoenen zijn verkocht, geldt McEwan als de belangrijkste levende Britse romancier.

Biografie

McEwan, zoon van legerofficier David McEwan, en Rose Lilian Violet (Moore), bracht een groot deel van zijn jeugd door op legerbases in Singapore, Duitsland en Libië. Eenmaal teruggekeerd in Engeland genoot McEwan zijn opleiding aan het prestigieuze Eton College en studeerde Engels aan de Universiteit van Sussex. Daarna werd hij de eerste masterstudent in de studierichting Creatief Schrijven, die aan de Universiteit van East Anglia was opgezet door beroemde schrijvers als Malcolm Bradbury en Angus Wilson.

Lees verder op Wikipedia