Boek
Nederlands

Nu nog : een keuze uit de gedichten

Hugo Claus (auteur)
+1
Nu nog : een keuze uit de gedichten
×
Nu nog : een keuze uit de gedichten Nu nog : een keuze uit de gedichten

Nu nog : een keuze uit de gedichten

Ruime keuze uit het dichtwerk van de Vlaamse schrijver (1929- ).
Titel
Nu nog : een keuze uit de gedichten
Auteur
Hugo Claus
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2007
448 p.
ISBN
9789023425311 (hardback)

Besprekingen

Hugo Claus is een van de grote schrijvers van deze eeuw. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat zijn werk onophoudelijk wordt herdrukt, ten behoeve van steeds weer nieuwe lezers. Als geen ander weet Claus immers een verhaal neer te zetten, met levensechte personages en een fraaie intrige. Tegelijk echter komt de auteur vaak ironisch uit de hoek, parodieert hij Griekse mythen maar ook commerciële genres of zelfs zijn eigen werk. Bij Claus liggen de uitzonderlijke vakman en de literaire charlatan vaak dicht bij elkaar, wat verklaart waarom zijn werk steeds tot op zekere hoogte controversieel is gebleven. Daarbij komt nog de grote wendbaarheid van de auteur. Met het grootste gemak beoefent hij de meest uiteenlopende genres en schrijfstijlen. Diezelfde virtuositeit kenmerkt ook het oeuvre van de dichter Hugo Claus. Enkele jaren na een lijvige verzamelbundel ligt nu de bloemlezing Nu nog voor, een boek dat niet zoveel toevoegt aan wie het vroegere werk van Claus in zijn bezit heeft,…Lees verder
Van Hugo Claus (1929) is weinig nieuw werk te verwachten. Zijn naam als dichter domineert het Vlaamse poëzielandschap van na de oorlog. Zijn werk is al vele malen verzameld en gebloemleesd. Alleen al zijn gewoonte aan zijn gedichten te blijven werken rechtvaardigde dat. Daarnaast was er de blijvende vraag. De laatste 'Verzamelde gedichten' verschenen in 2004. Tegelijk verscheen de omvangrijke nieuwe bundel 'In geval van nood'. Deze forse bloemlezing 'Nu nog' is samengesteld door Claus' redacteur. Van 'In geval van nood' is ruim de helft van de gedichten opgenomen. De verantwoording suggereert dat die opgenomen gedichten hier niet staan als een selectie, maar als de laatste geautoriseerde versie van deze laatste bundel. Deze ruime bloemlezing is hanteerbaarder voor de gewone lezer dan het verzameld werk. Voor de liefhebbers bevat het de laatste geautoriseerde versie van de laatste bundel. De grootte van Claus' dichterschap staat buiten kijf.

Over Hugo Claus

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Hugo Maurice Julien Claus (Brugge, 5 april 1929 – Antwerpen, 19 maart 2008) was een Vlaams dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker. Hij was de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied. In de loop van zijn lange carrière schreef Claus duizenden gedichten, tientallen toneelstukken en diverse romans, waarvan de bekendste zijn meesterwerk Het verdriet van België uit 1983 is.

Algemeen

Het werk van Claus is divers van karakter. De auteur mengt het tragische, verhevene, klassieke met het banale, burleske en obscene. Terugkerende thema's zijn: de liefde voor de moeder, de haat tegen de (afwezige) vader, seksualiteit, het schuldgevoel door het katholieke geloof en Vlaanderen in en na de oorlog.

Claus publiceerde onder het pseudoniem Dorothea van Male de roman Schola nostra (1971). Hij gebruikte ook de pseudoniemen hugo c. van astene, Anatole Ghekiere, Jan Hyoens, Thea…Lees verder op Wikipedia