Boek
Nederlands
Wanneer een doodgewone man ongewild de spil lijkt in een serie moorden, tast de Zweedse politie lang in het duister.
Titel
Carambole
Auteur
Håkan Nesser
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Carambole
Uitgever
Breda: De Geus, 2007
315 p.
ISBN
9789044507171

Besprekingen

Een man veroorzaakt, onder invloed, een nachtelijke aanrijding waarbij een jongen verongelukt; hij vlucht. Kort daarna krijgt hij een briefje van een ooggetuige die hem wil chanteren. Maar ook die chanteur gaat eraan. Blijkt dat nu net de aan lager wal geraakte zoon te zijn van ex-commissaris Van Veeteren. Die is wel niet officieel betrokken bij het onderzoek van zijn opvolger Reinhart en diens team, maar wil natuurlijk dat de moordenaar zo snel mogelijk gepakt wordt. Ondertussen heeft de dader te maken met een sneeuwbaleffect en gaat het van kwaad tot erger met hem. Zevende vertaalde politieroman rond Van Veeteren. De Zweedse auteur slaagt er perfect in om in het verhaal een beklemmende sfeer op te roepen die duidelijk maakt dat niet iedere misdadiger zo geboren is, maar dat het kwaad soms in een klein hoekje zit. Zeer knappe intrige, goed doordachte hoofdpersonages en meer dan degelijk geschreven. Topper uit een zeer sterke reeks. Verzorgd uitgegeven met kleine druk.

Over Håkan Nesser

Håkan Nesser (Kumla, 21 februari 1950) is een Zweedse schrijver. Nesser is docent van beroep.

Van Veeteren

Nesser werd in de jaren 90 bekend door zijn bekroonde misdaadromans met inspecteur Van Veeteren in de hoofdrol. De romans spelen zich af in Maardam in een fictief Europees land, met onder andere opvallende trekjes van Nederland en/of Vlaanderen, waar inspecteur Van Veeteren met zijn collega's wordt ingeschakeld om een moeilijke moordzaak op te helderen.

Van Veeteren is een menselijke politieman: de vraag waarom een misdaad begaan is, is voor hem ook zeer belangrijk.

In 2003 verscheen het laatste deel uit de reeks over inspecteur Van Veeteren: Fallet G.

De romans met Van Veeteren werden verfilmd met Sven Wolter als Van Veeteren.

Ander werk

Nesser heeft ook een aantal opzichzelfstaande boeken geschreven, zoals Kim Novak badade aldrig i Genesaret…Lees verder op Wikipedia