Boek
Nederlands

Vampiermanieren

Guy Didelez (auteur)

Vampiermanieren

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Wanneer de 14-jarige Jeroen en zijn vader op vakantie gaan zeilen, komen ze in een storm terecht en zinkt hun schip. Ronddobberend op een vlot proberen ze weer aan land te komen. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Vampiers
Titel
Vampiermanieren
Auteur
Guy Didelez
Taal
Nederlands
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2004
112 p.
ISBN
90-59321-38-3

Besprekingen

De titel en het eerste deel van het boek laten een klassiek vampierverhaal vermoeden. Alle ingrediënten zijn aanwezig: twee kinderen zonder toezicht, mist, avond en nacht, een kasteeltje, vleermuizen, katten, ratten, honden...

De discussie tussen de broer en de zus uit het boek wordt wel erg benadrukt. De jongste blijft de rustigste, de meest wijze. Het lezen en zoeken van de bewijzen in het vampierhandboek van Van Loon zal voor de 'liefhebbers' geloofwaardigheid toevoegen. Door de ontkrachting van de argumenten wordt het klimaat voor het einde geschapen. Het onverwachte slot is goed voorbereid en als lezer heb je dit eigenlijk niet door.

Het fragment waar Stijn en Maaike op hun papa wachten en ondertussen de discussie voeren, is eerder wat uitgesponnen. De spanning wordt anderzijds wel opgedreven, wat dan weer aanzet om het boek zo snel mogelijk uit te lezen.

Guy Didelez schenkt veel aandacht aan de taal. Beelden ondersteunen het geheel, verduidelijken de ruimte …Lees verder
Deel uit de serie Bibberboeken. Wanneer de moeder van Stijn en Maaike plotseling naar het ziekenhuis moet om haar blindedarm te laten verwijderen, mogen de kinderen bij een zonderlinge mijnheer op een kasteel logeren. Stijn vermoedt meteen dat het een vampier is en er lijken veel bewijzen voor te zijn. Hij verbeeldt zich zelfs dat hij 's nachts gebeten wordt en op die wijze zelf in een vampier zal veranderen. De inhoud van het boek lijkt een rare droom en de veronderstelling is dat Stijn aan het eind wakker zal worden, maar uiteindelijk komt de bizarre waarheid aan het licht. Het verhaal is spannend geschreven en heeft een aansprekende, directe stijl met veel dialoog. Het fascinerende onderwerp zal veel lezers trekken. Jammer is het dat net wanneer het boek nóg spannender wordt, het verhaal plotseling eindigt. Het boek ziet er aantrekkelijk uit, is niet te dik, heeft een ruime bladspiegel en een prettige druk. Vanaf ca. 10 jaar, ook voor minder fanatieke lezers.

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia