Boek
Nederlands

Schimmen uit de vergeetput

Guy Didelez (auteur), Patrick Bernauw (auteur), Bram Didelez (illustrator)
+1
Schimmen uit de vergeetput
×
Schimmen uit de vergeetput Schimmen uit de vergeetput
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Drie griezelverhalen, over een internaat waar gruwelijke dingen gebeuren, een verschrikkelijk onweer dat een klein dorpje teistert en duistere wezens die een uitweg zoeken uit een vergeetput. Vanaf ca. 10 jaar.
Bevat
Extra onderwerp
Griezelverhaal
Titel
Schimmen uit de vergeetput
Auteur
Guy Didelez Patrick Bernauw
Illustrator
Bram Didelez
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Van Halewyck, 2016
338 p.
ISBN
9789461315441 (hardback)

Besprekingen

Bundeling van drie griezelboeken van de auteurs Guy Didelez en Patrick Bernauw. De boeken hebben naast het griezelige thema geen verband. In 'Het infernaat' komt Deborah op een internaat terecht waar de meest gruwelijke gebeurtenissen elkaar in een snel tempo opvolgen en er afzichtelijke creaturen verschijnen. Alle personen zijn oppervlakkig en karikaturaal beschreven. Met enkele zwart-witte pen- en potloodillustraties die een aantal van de creaturen tonen. 'Kadavergedaver' gaat over het kleine, saaie dorpje Nederoverachteronderbeek, waar nooit veel gebeurt. Maar tijdens een vreselijk onweer begint het dorp te schudden op zijn grondvesten en spelen skeletten een belangrijke rol. De dertig korte hoofdstukken bevatten veel (afwijkende) spreektaal met uitdrukkingen als 'okidoki'. In 'Duistere middeleeuwers' tuimelt Grietje in een oude vergeetput en belandt in een wereld van bizarre wezens die nog uit de duistere middeleeuwen stammen. Ongebreidelde fantasie heeft in dit verhaal vrij spel…Lees verder

Schimmen uit de vergeetput

‘Schimmen uit de vergeetput’ brengt drie griezelboeken samen. Het eerste is ‘Het Infernaat’. Op 1 september vertrekt Deborah naar het internaat, of ‘infernaat’ zoals ze het zelf noemt. Mama en papa kunnen haar onhandelbaar gedrag niet langer aan. Een strengere hand kan haar wellicht terug op het rechte pad brengen. Dat ‘Debootje’ het hier niet mee eens is spreekt vanzelf. Onhandelbare tieners zijn de helden in dit verhaal. Grofgebekt is cool en volwassenen zijn zielig. Als dat de waarden zijn die je jouw kind wil meegeven zit je alvast goed. Bij aankomst in het infernaat krijgen we even hoop op een spannend verhaal. Een auto die op mysterieuze wijze door ‘iemand’ van het spoor geduwd wordt ... Jammer genoeg gaat de auteur niet verder op dit pad. Deborah leert een paar zielsverwanten kennen waaronder ‘een blonde god’ en we slenteren wat verder in een reeks ontmoetingen met fabelwezens en vreemde paters. Die kunnen echter niet tippen aan de creaties van J.K. Rowling en lijken eerder …Lees verder

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia

Suggesties