Boek
Nederlands

Het infernaat

Guy Didelez (auteur), Patrick Bernauw (auteur)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De ouders van Deborah zijn ten einde raad. Deborah is koppig en onhandelbaar. Ze sturen Deborah naar het internaat in Pauperzele. Deborah vindt de school een kotsschool waar kinderen geterroriseerd worden. (OU)
Onderwerp
Schoolleven
Titel
Het infernaat
Auteur
Guy Didelez Patrick Bernauw
Taal
Nederlands
Editie
4de herw. dr.
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2005
118 p. : ill.
ISBN
9075905807 9789075905809

Besprekingen

Hoe realistisch het misschien ook bedoeld is, in de eerste zin van een boek voor lezers vanaf 10 jaar al direct beginnen te 'godverren', getuigt niet echt van grote kwaliteit en originaliteit. Bovendien verzwakt het geen moment je bedoeling als je de bootwerkerstaal weglaat uit de zin: "Deborah! Als je godverdegodver niet binnen de tien seconden de badkamer uit bent, dan zal ik je..." Het is de vader van Deborah, 'Debootje' zoals de moeder haar noemt, die dit dreigement ten gehore brengt. Hij wil zijn dochter onmiddellijk naar een internaat brengen, maar is overigens niet zo'n brute macho als in de eerste zin gesuggereerd wordt. Zijn beroep, hondenvanger en kattenmepper, moet de suggestie van een moorddadige bruut wekken, maar hij is slechts een onbeholpen lomperik die blijkbaar zijn dochter niet aan kan. Het waarom van Deborahs slechte gedrag blijft onduidelijk. Ze zou koppig en onhandelbaar zijn en een ontspoorde fantasie bezitten, maar nergens wordt dat aangetoond, of het laatste z…Lees verder
Deborah wordt vanwege haar onhandelbaarheid op school en thuis voor een jaar door haar ouders naar een internaat gestuurd. Ze heeft via via gehoord dat het een lugubere school is, gevestigd in een klooster, waar je uilenballen te eten krijgt en bovendien vreselijke gedrochten door de gangen dwalen. In haar verbeelding noemt ze het dan ook het infernaat. Op weg er naar toe slaat op een spoorwegovergang de motor van hun auto af maar door een wonderbaarlijke ingreep worden haar ouders en zijzelf op 't laatste moment over de rails gduwd. Aangekomen op het internaat volgen de meest gruwelijke gebeurtenissen elkaar in een snel tempo op en verschijnen er afzichtelijke creaturen. Alle personen zijn oppervlakkig en karikaturaal beschreven. Het eind van het verhaal is verrassend maar dan moeten de lezers zich wel door een rijstebrijberg van krachttermen "eetlezen"; sommigen zullen die als aanstootgevend ervaren. Van dit boek bestaat ook een musical en schoolfeestversie met bijbehorende cd's*…Lees verder

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia

Suggesties