Boek
Nederlands

De vrouw in de koelkast : literaire thriller

Gunnar Staalesen (auteur), Annemarie Smit (vertaler)
+1
De vrouw in de koelkast : literaire thriller
×
De vrouw in de koelkast : literaire thriller De vrouw in de koelkast : literaire thriller

De vrouw in de koelkast : literaire thriller

In de reeks:
Tijdens zijn zoektocht naar een verdwenen offshore werker wordt een privé-detective ernstig bedreigd door de onderwereld van Stavanger.
Extra onderwerp
Veum, Varg ; personage
Titel
De vrouw in de koelkast : literaire thriller
Auteur
Gunnar Staalesen
Vertaler
Annemarie Smit
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Kvinnen i kjøleskapet
Uitgever
Baarn: Uitgeverij Marmer, 2018
252 p.
ISBN
9789460683862 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De Noor Gunnar Staalesen las zo graag misdaadromans dat hij ze maar zelf is beginnen schrijven. Zijn hobby is sinds 1987 een fulltime beroep, en hoewel hij ook andere genres probeerden, bv. een historische trilogie rond zijn geboorteplek Bergen, kent hij toch het meeste succes met zijn 'Varg Veum'-thrillers. Enkele daarvan werden verwerkt in een televisiereeks die in de loop van 2009 ook op Canvas werden uitgezonden.
De vrouw in de koelkast verscheen al in 1981 als vierde deel in 'Varg Veum'-reeks, de periode van Carter en Reagan in de VS, en hierdoor zijn de maatschappelijke achtergronden gedateerd. De figuur van privédetective Varg Veum, "de Scandinavische tegenhanger van Philip Marlowe", wordt kort geschetst in de inleiding. In zijn beginjaren had de gewezen maatschappelijk werker bij de kinderbescherming nog geen drankprobleem, zodat hij in dit boek niet al te veel naar de fles Aquavit moet grijpen om zijn problemen te overwinnen. Zijn ongelukkige relatie met vrouwen daa…Lees verder
Privédetective Varg Veum zoekt in Stavanger de offshore werker Arne Samuelsen. Hij is spoorloos; in de koelkast van zijn flat vindt Veum een onthoofd vrouwenlijk. Tijdens zijn onderzoek wordt Veum geconfronteerd met de groeiende macht van de onderwereld van Stavanger, die, na de 'olie-boom', veel invloed heeft op de vermaaksindustrie, met name casino's en bordelen. Hij krijgt hulp van Elsa, een luxe callgirl. Samen overleven zij diverse aanslagen tot de nogal verrassende ontknoping. Door de spannend uitgewerkte, goede plot een uitstekende thriller.

Over Gunnar Staalesen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Nina-no

Gunnar Staalesen (Bergen, Noorwegen, 19 oktober 1947) is een Noorse schrijver. Staalesen heeft taalkunde gestudeerd aan de Universiteit van Bergen en hij is werkzaam in Den Nationale Scene, het grote theater in Bergen. In die hoedanigheid heeft hij een acht uur durende, zeer geprezen theaterversie gemaakt van Hellemyrsfolket, het hoofdwerk van de Noorse schrijfster Amalie Skram. Ook was hij betrokken bij de kortere musicalversie ervan.

Het bekendst is Staalesen door zijn misdaadromans over privédetective Varg Veum die in 12 talen zijn vertaald. Omdat de stad Bergen zo'n belangrijke rol speelt in de populaire Varg Veum-reeks, heeft de stad het oeuvre van Staalesen geëerd door in 2008 een standbeeld van Varg Veum te laten oprichten bij de Strandkaien 2, het adres waar Veum zijn detectivebureau heeft.

Naast meer dan twintig boeken over Varg Veum en een aantal andere misdaadromans heeft Staalesen ook een trilogie geschreven over de recente geschiedenis v…Lees verder op Wikipedia

Suggesties