Boek
Nederlands

Iets anders : de Goldberg Variaties van Bach

Geert Lernout (auteur)
Korte essays over Bach en diens 'Goldberg variaties'.
Titel
Iets anders : de Goldberg Variaties van Bach
Auteur
Geert Lernout
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2001
271 p.
ISBN
90-5617-302-2

Besprekingen

De 'Goldberg Variaties' van J.S. Bach bestaan uit 32 fragmenten: naast een eerste aria volgen 30 variaties die op hun beurt opnieuw met de eerste aria worden afgesloten. Geert Lernout gaat in Iets anders : de Goldberg Variaties van Bach op dezelfde manier te werk: zijn boek bestaat uit 32 essays. Het eerste en het laatste essay, 'het praeludium en de fuga', leren veel over de auteur, diens motivatie, gedrevenheid en de ernst van het opzet van het gehele werk. De voorbereiding duurde 10 jaar en het langdurig schrijfproces 12 maanden. Dit laat duidelijk positieve sporen na. De helderheid en de duidelijkheid zijn verbazingwekkend als men vaststelt wat allemaal behandeld wordt op nauwelijks 270 bladzijden. De taal is zeer goed verstaanbaar: ernstig en vaak scherp geformuleerd, humoristisch en ironisch.

Elke variatie wordt grondig geanalyseerd en becommentarieerd en dient tevens als uitgangspunt voor allerlei beschouwingen over kunst in het algemeen en muziek in het bijzonder…Lees verder
De beroemde 'Goldberg Variaties' van Bach dienen de auteur (vooral bekend als Joyce-kenner en literair recensent voor De Morgen) als middel om een groot aantal persoonlijke meningen te verkondigen. Vaak zijn de variaties alleen maar aanleiding voor een ferme tirade die soms nieuwe vergezichten opent, soms nauwelijks iets nieuws brengt, en soms bepaald aanvechtbaar is (zoals bij het onderwerp klavecimbel of piano, of bij Bach in de concertzaal). De tekst is doorspekt met persoonlijke ideeën en interpretaties van allerlei soort; bij de zaken die de auteur te berde brengt, staat hij niet zelden zelf in de weg. Niettemin is het boek, dat naar de vorm is ingedeeld volgens de Goldberg Variaties, vaak zonder dat die ter sprake komen, over het algemeen lezenswaard als een persoonlijke visie. Het is opvallend goed geschreven en verzorgd uitgegeven. Een paar keer gaat het over mi en sol, zonder notenbeelden, maar zo nodig kan men die korte passages gemakkelijk overslaan. Kleine druk.