Boek
Nederlands

Diggers : een kleine Groote Oorlog

Gaea Schoeters (auteur)
+1
Diggers : een kleine Groote Oorlog
×
Diggers : een kleine Groote Oorlog Diggers : een kleine Groote Oorlog

Diggers : een kleine Groote Oorlog

Genre:
Vijfentwintigduizend euro om alle restanten van de Eerste Wereldoorlog op een akker in de Westhoek te laten verdwijnen. Natuurlijk weigert archeoloog Arne Overstijns de opdracht. Tot zijn doctoraatsbeurs plots wordt ingetrokken.
Onderwerp
Wereldoorlog I
Titel
Diggers : een kleine Groote Oorlog
Auteur
Gaea Schoeters
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2011
605 p.
ISBN
9789022326213 (paperback)

Besprekingen

Het originele uitgangspunt van dit boek – een thriller over diggers, de kerels die niets leuker vinden dan in de West-Vlaamse poldergrond te spitten op zoek naar (menselijke) resten van de Groote Oorlog – deed ons Gaea Schoeters alvast het voordeel van de twijfel geven. De stijl van deze lijvige roman roept echter wel vragen op. Het hele boek lang bedient de schrijfster (die ook journaliste en scenariste is) zich van ultrakorte zinnetjes. Dat zorgt voor een nerveus ritme dat de lezer niet direct met dit soort van turven verbindt, maar Schoeters hanteert deze manier van vertellen vaak vanuit filmisch oogpunt. Geregeld vuurt ze een massa indrukken af, zodat je het effect krijgt dat de beelden versnellen, zoals in Christopher Nolans film Inception. Schoeters schrijft dan ook heel hedendaags, iets wat we ook zien in de vele foutloze details uit het nu. Het is wel zo dat de observaties in het begin van het boek ons iets te vrouwelijk waren om van een mannelijke hoofdfiguur te…Lees verder
Arne Overstijns, student archeologie, aanvaardt na het intrekken van zijn studiebeurs, de opdracht een akker in Vlaanderen te ontdoen van munitie uit de Eerste Wereldoorlog. De opdrachtgever, een projectontwikkelaar, biedt veel geld. Samen met drie vrienden gaat hij aan de slag. Vervolgens ontrolt zich een overvol verhaal, met lijken waarmee gezeuld wordt, corrupte politici, liefdesperikelen, moorden, poëzie, waanzin, dromen, Russen, WO I, en een opzienbarende vondst. Om kort te gaan: wat veel ingrediënten voor een boek, al telt het ruim zeshonderd pagina’s. Dit thrillerdebuut is fantasievol, caleidoscopisch, vaak spannend en zeker niet doorsnee. Wel blijft de lezer enigszins in verwarring en onbevredigd achter: journaliste Gaea Schoeters (1976) uit Sint-Niklaas heeft zeker talent, maar het boek is niet geheel geslaagd. Normale druk.