Boek
Nederlands

In het donker is het veilig

Els Beerten (auteur)

In het donker is het veilig

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar

Besprekingen

Kleine en grote angsten

In het donker is het veilig van Els Beerten begint ergens middenin een levensverhaal: voortdurend ruziënde ouders hebben het leven van hun twee zoontjes al zo zuur gemaakt dat de littekens niet meer te vermijden zijn. De kinderen houden elkaar overeind, stoppen hun oren dicht voor 'de storm', zoals ze de scheldtirades noemen, en vinden een schuilplaats als het echt moeilijk wordt: een grote kast. Daar fantaseren ze zich met man en macht door harde tijden heen, vangen ze elkaars angsten en dromen op. Ten slotte barst de bom en verdwijnt hun moeder voor een tijdje. De rollen keren langzaam om: de kinderen moeten hun vader er bovenop helpen. Els Beerten slaagt er in geloofwaardig te verwoorden hoe kinderen heel lang hun angsten onderdrukken en hoe frustraties uiteindelijk toch een uitweg vinden. De twee broers pakken de problemen elk op een andere manier aan. Soms denken ze er iets aan te kunnen doen en willen ze interveniëren in die oorlog die nooit ophoudt. Dan weer laten ze de moed…Lees verder

In het donker is het veilig

Beslist geen licht boek is In het donker is het veilig van Els Beerten. Victor en Leon lijden vreselijk onder het geruzie van hun ouders en het komt niet goed: hun moeder vertrekt. Op het eind rest alleen de hoop dat ze nog terugkeert. Van de hier besproken boeken is dit zonder meer het indringendste. Vooral het beeld van de twee jongens die zich terugtrekken in de kast, waar ze zich een veilige wereld fantaseren, beklijft. Maar ook de ruzies tussen de ouders zullen geen lezer koud laten.

Victor en Leon worden raak getypeerd, vooral door wat ze doen en zeggen. Bijzonder is het gesprek waarin Victor Leons geheim ontdekt: dat je door te spelen het lawaai beneden even vergeet. Victor, twaalf jaar en de oudste, is wel de bangste van de twee en heeft de somberste gedachten. Even wil hij zelfs dood. Als het hem echt te veel wordt, wil hij tussenbeide komen, maar als dat niet lukt, klapt hij dicht.

Leon, door wiens ogen we het verhaal meestal volgen, is fantasierijker en neemt meer…Lees verder

Over Els Beerten

Els Beerten (Hasselt, 27 maart 1959) is een Vlaams schrijfster van jeugdliteratuur. Ze was reeds meermaals laureate van belangrijke jeugdliteratuurprijzen.

Biografie

Beerten ging in 1977 Germaanse filologie studeren aan de Katholieke Universiteit Leuven. Binnen deze studie koos zij voor Nederlands en Engels. Ze promoveerde in 1981, waarna ze nog twee jaar les volgde aan de Toneelacademie in Maastricht. Het was daar dat een docent haar stimuleerde boeken te schrijven en les te geven en de opleiding niet te voltooien.

In 1987 verscheen Scènes, haar debuut over een meisje dat les volgt aan een toneelschool maar daar niet voldoende vooruitgang kan maken. Er volgden nog veertien kinder- en jongerenboeken. In het donker is het veilig uit 1998 verhaalt over twee jongens die een fantasiewereld opbouwen, verscholen in een kast, waar ze niet geconfronteerd worden met hun steeds ruziënde ouders. Het meermaals bekroonde Lees verder op Wikipedia