Boek
Nederlands

Bugatti boven water : roman

Dea Loher (auteur), Nelleke Van Maaren (vertaler)
Na de dood van zijn vriend Luca door zinloos geweld besluit Jordi hier iets positiefs tegenover te stellen. Als eerbetoon aan zijn vriend besluit hij een oude droom van Luca waar te maken en het wrak van een Bugatti op te duiken, dat op de bodem van het Lago Maggiore zou liggen. Voor deze roman liet de schrijfster zich inspireren door de moord op Damiano Tamagni in 2008 in Locarno.
Titel
Bugatti boven water : roman
Auteur
Dea Loher
Vertaler
Nelleke Van Maaren
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Bugatti taucht auf
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2014
206 p.
ISBN
9789059365025 (paperback)

Besprekingen

De bekroonde toneelstukken van de 50-jarige Duitse auteur werden in Nederland door het Ro Theater gespeeld. In haar romandebuut verbindt ze de dood van de jonge Luca, die in het Zwitserse Locarno tijdens een feest door een groep jongeren zo erg in elkaar wordt geslagen dat hij bezwijkt, én de pogingen van Luca’s vriend Jordi om het wrak van een legendarische Bugatti van de bodem van het Lago Maggiore naar boven te halen, als een soort eerbetoon aan Luca. In het eerste luik, dat in 1913-1916 speelt, lezen we flarden uit het dagboek van Rembrandt Bugatti, de jongere broer van de uitvinder, die beeldend kunstenaar was. Bruusk is de overgang naar het tweede luik waarin de avond waarop Luca werd gemolesteerd, vanuit diverse perspectieven in kaart wordt gebracht, kort en schijnbaar zakelijk, maar hoe meer er wordt gereconstrueerd, hoe meer vragen er opduiken. Dat geldt ook voor de berging van de Bugatti, tot zich een onverwacht zicht op het verleden opent. Loher componeerde haar roman als e…Lees verder

Over Dea Loher

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door manfred.sause@volloeko.de

Dea Loher (Traunstein, 20 april 1964) is een Duitse toneelschrijfster.

Ze studeerde germanistiek en filosofie aan de Ludwig-Maximilians Universiteit in München. Tegenwoordig werkt en woont Loher in Berlijn.

Een bekend theaterstuk van Loher is Unschuld. In seizoen 2007-2008 werd dit werk in een Nederlandstalige vertaling van Liet Lenshoek (Onschuld) uitgevoerd in de KVS te Brussel onder regie van Alize Zandwijk. Een seizoen later volgde onder dezelfde regisseuse het stuk Het Laatste Vuur, uitgevoerd bij het Ro Theater. In 2017 is de Joseph-Breitbach-Preis aan haar toegekend.

Lees verder op Wikipedia