Boek
Nederlands

Hotel Rozenstok : roman

+1
Hotel Rozenstok : roman
×
Hotel Rozenstok : roman Hotel Rozenstok : roman

Hotel Rozenstok : roman

Genre:
Om zich te bezinnen op zijn toekomst neemt een Vlaamse auteur zijn intrek in het aftandse hotel Rozenstok; langzamerhand vervaagt de grens tussen zijn fantasie en de werkelijkheid steeds meer.
Titel
Hotel Rozenstok : roman
Auteur
Christophe Vekeman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2015
206 p.
ISBN
9789029538985 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

'Ik ben liever een Emmylou Harris dan een Madonna'

Steengoede schrijver met lovende kritieken. Maar waarom nooit eens een literaire prijs of een bestseller? Christophe Vekeman moet het riedeltje uitentreuren aanhoren. 'Eerlijk: ik zou met niemand willen ruilen in de hele literatuur.'

Ik ontmoet Christophe Vekeman in zijn woning in de Gentse Sint-Machariuswijk. De schrijver verkeert in een opperbest humeur. Het scheelt natuurlijk dat hij zopas in Las Vegas is gehuwd met zijn eeuwige geliefde. Wie beweerde nu weer dat Vlaamse schrijvers altijd zurig en eeuwig ontevreden in het leven staan?

Na lezing van zijn nieuwe boek Hotel Rozenstok zou je nochtans kunnen vermoeden dat Christophe Vekeman (°1972) zich uit een diep dal heeft gehesen. In zijn alweer wrangkomische roman voert hij zichzelf als hoofdpersonage op. Deze Christophe Vekeman besluit de pen aan de haak te hangen en zich dan maar van lieverlee in te schakelen op de arbeidsmarkt. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Uiteindelijk moet een zeventiendaags verblijf in het slonzige Hotel Rozenstok in het Nederlandse stadje L. 'herbronning' brengen. Maar daar raakt 'Vekeman' in de bekoring van de wulpse hoteluitbaatster Cathérine en verliest hij helemaal de pedalen. Tot de literatuur hem weer tot de orde ro…Lees verder

Een masterclass in humor

De nieuwe Christophe Vekeman,Hotel Rozenstok, is een kleurrijke en intense komedie, die de werkelijkheid een flinke draai om de oren verkoopt.

'In vlagen van waanzin denk ik er wel eens aan om te stoppen met schrijven. Maar het is te laat, ik zou het niet meer kunnen missen.' Dat zei Christophe Vekeman in 2010 in deze krant. Nu, in de nieuwe roman Hotel Rozenstok besluit het hoofdpersonage genaamd Christophe Vekeman om wel te stoppen met schrijven, wegens te weinig succes. Zijn teergeliefde Wanda ziet het niet zitten, maar Christophe heeft al een Daad gesteld - hij heeft een oud potlood in twee stukken gebroken - en gaat op zoek naar ander werk.

Dat blijkt lastig. 'Ik heb gewoon geen capaciteiten', weeklaagt hij. 'Alles wat ik heb, is een ongelooflijke hoeveelheid noten op mijn zang...' Een dramatisch sollicitatiegesprek bij de Christelijke Mutualiteiten en iets te veel alcohol later parkeert Christophe zijn auto tegen de gevel van de buren. Tijd voor een time-out, en die gaat hij doorbrengen in een Nederlands plaatsje, in Hotel Rozenstok. 'Ik zou mezelf daar in L. afmatten met mijn problemen (...) en hoe meer ze de…Lees verder

Roman van de Vlaamse schrijver (1972), dichter, essayist en performer. Graag geziene gast op de literaire podia in Vlaanderen en Nederland. Humoristisch proza dat zich kenmerkt door een pessimistisch levensgevoel. Ook in deze roman fictioneert hij zijn leven. Om zich te bezinnen over zijn toekomst als schrijver vertrekt hij naar Nederland, naar het aftandse Hotel Rozenstok. De grens tussen zijn fantasie en de werkelijkheid lijkt daar steeds sneller te vervagen. Hij reist eerder dan gepland terug naar Vlaanderen en zijn grote liefde Wanda. Dit boek is een mooie afrekening met de realiteit en de wereld en een uitzonderlijk geestige, spannende ode aan de liefde en de verbeelding. In eigen land 4 en 5 sterren. Maar in de Nederlandse media wederom, vreemd genoeg, met uitzondering van VPRO radio, bedroevend weinig aandacht. Ter geruststelling van de liefhebbers liet hij weten definitief met schrijven door te gaan.

Over Christophe Vekeman

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ef228

Christophe Vekeman (Temse, 30 december 1972) is een Belgische schrijver, dichter en performer. Tot nog toe publiceerde hij verscheidene romans, een verhalenbundel, een essaybundel, een novelle, een biografie, een literaire musical en twee gedichtenbundels. Zijn werk verschijnt bij uitgeverij Arbeiderspers.

Biografie

Vekeman studeerde psychologie aan de Universiteit Gent. Hij debuteerde in 1999 met Alle mussen zullen sterven, en in 2001 verscheen Vekemans eerste column in de Vlaamse krant De Morgen. De krant brengt sindsdien regelmatig zijn bijdragen, en het merendeel van de stukken opgenomen in zijn werk Leven is werk verscheen eerder in De Morgen.

Samen met Herman Brusselmans verzorgde hij in de jaren 2011 tot 2013 een autorubriek in het weekendmagazine van De Morgen. Sinds september 2013 bespreekt Vekeman wekelijks een boek in het programma Pompidou op de Vlaamse radiozender Klara

Lees verder op Wikipedia