Boek
Nederlands

De droom van Rie

Brigitte Minne (auteur), Anne Westerduin (illustrator)
Rie de kanarie wil haar kooi uit; zij wil een dansje maken. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Dansen, Vogels
Leesniveau
AVI 2, AVI M3
Titel
De droom van Rie
Auteur
Brigitte Minne
Illustrator
Anne Westerduin
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2000
32 p. : ill.
ISBN
90-5838-069-6

Besprekingen

Brigitte Minne is er hier in geslaagd om de leestechnische beperkingen bij een boek voor eerste lezers om te buigen in voordelen: ze vertelt haar verhaal zo, dat het perfect aansluit bij het hortende ritme waarin jonge kinderen lezen. De droom van Rie is een verhaal over dansen: "loes zit in de klas. haar voet gaat op en neer. op en neer. ze danst op haar stoel. een, twee, drie. een twee drie." Door de vele herhalingen en het dansende ritme krijgt de beginnende lezer minder snel het gevoel dat hij niet mee kan.
Je kunt het verhaal in twee delen opsplitsen: het eerste deel gaat over de onstuimige Loes, die het dansen niet kan laten, soms tot ergernis van haar omgeving. In het tweede deel speelt haar vogel Rie de hoofdrol: hij wil ook graag dansen, maar kan dat niet duidelijk maken aan Loes. Pas wanneer hij doet alsof hij dood is, mag Rie uit zijn kooi en heeft hij eindelijk ruimte om een dansje doen.
De talrijke illustraties van Anne Westerduin zijn net zoals de tekst eenv…Lees verder
Loes danst veel te graag. Rie, de kanarie, zou graag met haar een dansje wagen, lekker zijn kooi uit en hop met de pootjes, maar hoe vraag je een mens? Eerste leesboekje te lezen na 6 maanden leesonderwijs. Eenvoudige zinsbouw bestaande uit enkelvoudige zinnetjes van gemiddeld 5 à 6 woorden. Op een tiental tweelettergrepige woorden na worden eenlettergrepige woorden gebruikt in verschillende moeilijkheidsgraden. Begrijpelijke, lichtvoetige tekst die steeds rechts staat in blokken van gemiddeld 12 regels. Elke zin begint op een nieuwe regel. Geen gebruik van hoofdletters, wel van interpunctie. Een uitspraak of uitroep wordt aangegeven door een spatie. Royaal, duidelijk te lezen lettertype, genummerde pagina's. De belijning van de prenten, steeds op de linkerpagina, lijkt van kinderlijke eenvoud met een sober, maar effectief kleurgebruik. Ze steken op het zware witte papier mooi af. Harde kaft met omslagillustratie in kleur tegen een gedeeltelijk zwarte achtergrond. Een aantrekkelijke, …Lees verder

Over Brigitte Minne

Brigitte Minne (Brugge, 16 oktober 1962) is een Vlaams schrijfster van jeugdliteratuur.

Minne publiceerde een groot aantal kartonboeken, prentenboeken en leesboeken voor kinderen en jongeren. Daarnaast schreef ze scenario's voor onder meer het Vlaamse educatieve jeugdprogramma De Boomhut en leverde ze bijdragen aan diverse tijdschriften, theater- en filmproducties voor kinderen en jongeren. In totaal publiceerde zij ruim 200 verschillende werken.

Een deel van haar boeken werd vertaald en verscheen in het buitenland. Haar werk werd in Vlaanderen maar ook daarbuiten meermaals bekroond, onder meer door de Kinder- en Jeugdjury's van Vlaanderen, Limburg, Nederland en Frankrijk. Voor RoodGeelZwartWit ontving zij in 2002 de Franse Prix d’octogone. Verder ontving ze voor haar werk onder andere de eerste prijs bij de Europese wedstrijd uitwisseling Kortfilm voor kinderen, een White Raven (toegekend door de Internationale Jeugdbibliotheek van München), de …Lees verder op Wikipedia

Suggesties