Boek
Nederlands

Negen open armen

Benny Lindelauf (auteur)
+1
Negen open armen
×
Negen open armen Negen open armen

Negen open armen

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Drie zusjes verhuizen met hun vader, oma en vier broers voor de zoveelste keer. In hun nieuwe huis ontdekken ze een graf in de kelder dat iets te maken heeft met hun eigen familiegeschiedenis. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Mysteries, Verhuizen
Titel
Negen open armen
Auteur
Benny Lindelauf
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2004
250 p.
Aantekening
Wordt vervolgd door: De hemel van Heivisj
ISBN
90-451-0092-4

Besprekingen

Bij zijn vorige boeken bracht de Nederlandse auteur Benny Lindelauf hulde aan zijn grootmoeder, aan haar eigenzinnige manier van verhalen vertellen, die hem steeds inspireerde in zijn schrijven. In het nieuwe Negen open armen komt hij nog dichter bij zijn grootmoeder. Haar verhalen, en die van haar twee zussen, over hun tussenoorlogse jeugd in Sittard verwerkt hij in een gelaagde en rijk geschakeerde roman.

De drie zussen in deze roman zijn de vranke Muulke, de bedeesde Jes, en de bezorgde Fing, die het verhaal vertelt. Ze verhuizen naar een krakkemikkig huis, ver buiten de stad, op de dorre vlakte die Sjlammbams Sahara heet. Het was het enige huis dat hun vader, man van twaalf stielen, dertien ongelukken, zich kon permitteren. Het huis staat afgekeerd van de weg en kent nog andere vreemde zaken. Fing hoort zelfs stemmen in de kelder. Ook Oma Mei, die hen en hun vier broers opvoedt, zegt en doet plots rare dingen. De zussen vermoeden een donker geheim, een "tragische tra…Lees verder
Voor de zoveelste keer verhuizen de zusjes Fing, Muulke en Jes met hun oma, vader en vier broers naar een nieuw huis. Maar dit keer is het een heel bijzonder huis met een graf in de kelder. De zusjes ontdekken ‘een tragische tragedie’ die iets met hun eigen familiegeschiedenis te maken heeft. Sfeervolle, humoristische roman die speelt in Limburg in de jaren ’30 van de 20e eeuw. We volgen het verhaal door de ogen van de bangige Fing, de ik-persoon. De auteur heeft haar knap neergezet, net als de andere personages die allemaal hun eigen karakter, stem en eigenaardigheden hebben. De lotgevallen van de door pech achtervolgde familie worden met humor beschreven en zijn tegelijkertijd spannend, sprookjesachtig en absoluut geloofwaardig. Halverwege het boek wordt in de derde persoon het verhaal van zigeunerin Nienevee en Sjar de timmerman verteld. Wat dit precies te maken heeft met de familie van Fing wordt op het eind van het boek (verrassend) duidelijk. Het verhaal is een prachtige, betove…Lees verder

Over Benny Lindelauf

Benny Lindelauf (Sittard, 15 december 1964) is een Nederlands schrijver van kinderboeken, woonachtig in Rotterdam.

Loopbaan

Lindelauf studeerde inrichtingswerk aan de Mikojelacademie en dans aan de Theaterschool in Amsterdam. Na te zijn afgestudeerd werkte hij mee aan verschillende (jeugd)theaterproducties, zowel als acteur als als danser.

In 1998 verscheen zijn eerste boek Omhoogvaldag, waarna nog verschillende andere boeken verschenen. Naast kinderboeken schrijft Lindelauf ook teksten voor jeugdtheatergezelschappen.

De historische roman Negen open armen is vertaald in zes talen, waaronder het Tsjechisch en Koreaans. Ook andere boeken zijn in vertaling verschenen.

Bekroningen

Werken

  • 1998: Omhoogvaldag, Van Goor
  • 1999: Schuilen in een jas, Van Goor
  • 2003: Opblijven, Wolters-NoordhoffLees verder op Wikipedia