Boek
Nederlands

Maria van Barcelona

Bart Koubaa (auteur)
+1
Maria van Barcelona
×
Maria van Barcelona Maria van Barcelona

Maria van Barcelona

Genre:
België is in de greep van een virus dat het gezond verstand aantast en in het ergste geval kan leiden tot de dood. Een kleine groep Vlamingen denkt dat het virus afkomstig is van Maria van Barcelona, een Catalaanse vrouw die zich in Oostende heeft teruggetrokken. Inspecteur Boogaerts voelt haar aan de tand.
Titel
Maria van Barcelona
Auteur
Bart Koubaa 1968-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2010
308 p.
ISBN
9789021438849 (paperback)

Besprekingen

Oostende speelt hoofdrol

In de jongste roman van Bart Koubaa, Maria van Barcelona, speelt Oostende een prominente rol. De stad van Ensor is de antagonist van het Spaanse Barcelona.

De in ons land binnengewaaide Maria van Barcelona wordt er van verdacht de draagster te zijn van een hardnekkig en dodelijk virus. Ze komt aan de kost als prostituee in een etablissement op de zeedijk waar ze ook door een inspecteur wordt verhoord. Deze plot is maar een van de vele verhaallijnen die de lezer kan volgen in deze sterk gelaagde roman.

"Het is een totaal anders dan mijn vorig werk De Leraar, dat een rechtlijnige verhaalstructuur had. Ik houd nogal van verandering. Je kunt dus het boek even goed lezen als Ensors neergeschreven Intrede van Christus in Brussel, waarbij de Oostendse meester heel wat raakvlakken vertoont met mijn eveneens schilderende Maria. Maar lezers hebben er ook al een kerstverhaal in gezien of een maatschappelijke satire, een allegorie met tal van associaties of een parabel. Anderen vinden het dan weer een surrealistisch of anarchistisch werk of noemen het een politieke roman. Zelf ik zie mijzelf als een links geëngageerd auteur. Het virus uit h…Lees verder

Maria van Barcelona : ontspoorde spielerei van Bart Koubaa

'Maria van Barcelona': ontspoorde spielerei van Bart Koubaa

Met De leraar (2009) goot Bart Koubaa zijn eigengereide talent in een strak keurslijf. Maar in opvolger Maria van Barcelona gaat hij weer de experimentele toer op. België is behekst door een nietsontziend virus, dat binnengesmokkeld zou zijn door een Catalaanse vrouw. Het leidt tot een redelijk krankjorum boek.

Koubaa (1968) heeft voor zichzelf een grillig literair parcours uitgestippeld. De Gentenaar heeft zich sinds zijn debuut Vuur (2000) nooit bekommerd om toegevingen aan het grote publiek. Het etiket van writer's writer wenkte, zeker ook omdat Koubaa nogal wat complexe wetenschappelijke en taalkundige kwesties in zijn romans te berde brengt.

Hoe anders ging het eraan toe in De leraar. Daarin schetste Koubaa een hallucinant beeld van de etterbuil die zich in het brein van een moegetergde leraar had genesteld. Honderdtwintig puntige hoofdstukjes zorgden voor een spannend verhaal met een afloop die de b…Lees verder

Zonder opheldering

Bart Koubaa vertelt in zijn roman Maria van Barcelona een absurd verhaal dat nergens toe leidt.

Je weet dat het diepzinnig is, maar toch zit je te schuiven op je stoel

Een onbekend virus legt België lam. Wie besmet is, verliest zijn gezond verstand en in een vergevorderd stadium veroorzaakt de infectie gebalk tot de dood erop volgt. Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van het virus, maar de ordediensten zitten met de handen in het haar. Een spoor leidt naar Maria van Barcelona. Met de hulp van een tolk Catalaans-Nederlands legt inspecteur Boogaerts de vrouw op de rooster. Maria stort haar hart uit in een met Westmalle tripel overgoten bekentenis die, tot ergernis van haar ondervrager, weinig relevante informatie oplevert en alsmaar absurder wordt. Inspecteur Boogaerts drinkt, ergert zich, knijpt zijn blaas samen en valt in slaap. De lezer is gewaarschuwd.

Stel dat het de bedoeling van een auteur is dat zijn lezer zich verveelt, is een boek dan geslaagd als de lezer zich werkelijk verveelt? Of schreef de auteur dan gewoon een slaapverwekkend boek met …Lees verder

Tegen de binnenvetters

Bart Koubaa schreef met Maria van Barcelona een anarchistische ode aan het licht in Barcelona. Hoe allegorisch kan een romaneske imitatie van de Sagrada Familia zijn?

Gelaagd zeker. Maar geslaagd? In Maria van Barcelona , zijn vijfde roman, laat Bart Koubaa alle remmen los, maar echt vaart krijgt zijn roman daardoor niet. Integendeel zelfs. Na een beloftevolle opening waarin wordt gesuggereerd dat de verteller een maatschappijkritische satire wil schrijven over het non-event dat de varkensgriephype was, waaiert het boek uit tot een essayistische bespiegeling over licht en vrijheid in het Catalaanse Barcelona versus Belgische duisternis en bekrompenheid in het grijze Oostende.

Door het publiekssucces van De leraar, waarin hij min of meer rechtlijnig een ontluisterend portret tekende van een leraar die geleidelijk aan alle trappers kwijtraakte, moet Koubaa gedacht hebben dat hij eindelijk eens naar hartenlust kon freewheelen. Hij ging op literaire vakantie om het schrijvershoofd vrij te maken. Koubaa, die altijd al vanaf zijn debuut Vuur een geëngageerd schrijver is geweest, wou blijkbaar …Lees verder

De vijfde roman van de Vlaamse fotograaf en auteur (1968), die in 2000 debuteerde met het bekroonde ‘Vuur’, is een stilistisch uitstekend geschreven, maar volledig chaotisch verhaal. De Catalaanse Maria van Barcelona wordt in een Vlaams café ondervraagd als verdachte; zij zou in Belgie een kwaadaardig virus hebben verspreid, waardoor de besmette mensen gaan balken. Ondertussen is zijzelf getuige geweest van een moord, maar de foto’s die zij daarvan en van de dader maakte, zijn zoek evenals haar vriend Lukas. Het zijn de hoofdlijnen van een als collage met korte hoofdstukjes aan elkaar geplakt verhaal zonder kop of staart. Je zou er een politieke duiding van de onheilspellende situatie in België in kunnen lezen, maar de bewust dadaïstische aanpak maakt elke duiding onmogelijk. Het verhaal biedt van alles – misschien een overweldigende leeservaring –, maar is in wezen een ontkenning van de lezer. Die blijft in totale verwarring achter of haakt reeds na enkele hoofdstukken af. Paperback;…Lees verder

Over Bart Koubaa

Bart Koubaa, schrijversnaam van Bart Van den Bossche (Eeklo, 28 februari 1968), is een Vlaams schrijver, dichter en zanger.

Bart van den Bossche studeerde film en fotografie en later Arabisch in Gent. Hij werd bekend als zanger en tekstschrijver van de Eeklose rockgroep Ze Noiz (1984-1993), die in 1988 Humo's Rock Rally won. Datzelfde jaar verscheen onder zijn eigen naam de dichtbundel In de wolken staat Icarus.

Van den Bossche stelde zijn pseudoniem samen door de familienaam van zijn vrouw aan te nemen. Hij debuteerde als romanschrijver onder deze naam in 2000 met Vuur. Dit boek kreeg de Debuutprijs van 2001. Tijdens de Literaire Lente van 2002 deelde Vlaams Minister van Cultuur Bert Anciaux er 20.000 exemplaren van uit aan treinreizigers. In de periode 2012-2015 was hij redactielid van het literair tijdschrift De Revisor. Inmiddels is hij zanger van de band Buckey Down.

Bibliografie