Boek
Nederlands

Magnus

Arjen Lubach (auteur)
Wanneer Merlijn Kaiser hoort dat er in een Zweeds pretpark vreemde uitgaven worden gedaan met zijn creditcard, besluit hij zijn koffer te pakken en amateurdetective te gaan spelen. In Amsterdam voelt hij zich al een tijdje niet meer thuis: zijn jeugdliefde Caro heeft hem ingeruild voor een singer-songwriter en het contact met zijn vrienden is verwaterd.
Titel
Magnus
Auteur
Arjen Lubach
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Podium, 2011
318 p.
ISBN
9789057594281 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De Nederlandse cabaretier en presentator Arjen Lubach (1979) is met Magnus al aan zijn derde roman toe. Eerder verraste hij met Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend en Bastaardsuiker. Ook Magnus gaat behoorlijk verrassend van start. Hoofdpersonage is de Amsterdamse dertiger Merlijn Kaiser. Hij is weliswaar succesvol als theatermaker, maar lijdt aan epilepsie en aan liefdesverdriet. Zijn jeugdliefde Caro liet hem staan voor een popzanger. Wanneer hij verneemt dat er in een Zweeds pretpark uitgaven worden gedaan met zijn creditcard, neemt hij een vreemd besluit. Hij zal de fraude niet aangeven, maar zelf als amateur-detective op zoek gaan naar de dader. Het is het begin van een bevreemdende odyssee, die hem naar Stockholm, Kopenhagen en Malmö zal leiden. Met behulp van een aantal enigmatische, sterke Zweedse vrouwen slaagt hij er uiteindelijk in om de fraudeur te ontmaskeren. Zijn ex-vriendin blijkt echter een sleutelrol te spelen in de ganse frau…Lees verder
Deze roman speelt zich af in en rondom Groningen, Amsterdam, Stockholm en Genève. Twintiger Merlijn Kaiser (ik-figuur) is een toneelschrijver met epilepsie die wordt verlaten door zijn vriendin Caro. Hij heeft het hier moeilijk mee en denkt vaak terug aan zijn middelbare schooltijd in Groningen, gedurende welke hij Caro ontmoette. Als er in Zweden vreemde betalingen worden gedaan met zijn creditcard, gaat hij op onderzoek uit. Hij belandt in Stockholm en ontmoet de fraudeur. Met diens dochter krijgt hij een relatie en Merlijn komt uiteindelijk tot nieuwe inzichten. Derde roman van de auteur (1979) van de goed ontvangen romans ‘Bastaardsuiker’ en ‘Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend’. Een met vaart geschreven, vaak humoristisch en melancholisch verhaal waarin de liefde een belangrijke rol speelt en dat een verrassende wending neemt. De auteur is ook bekend als o.a. radiomaker, cabaretier en van de televisie (o.a. Wie is de mol? 2010). Kleine druk.

Over Arjen Lubach

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door R. van Elst

Arjen Henrik Lubach (Groningen, 22 oktober 1979) is een Nederlandse schrijver, cabaretier, televisiepresentator en muziekproducent. Hij werd vooral bekend door zijn wekelijkse programma Zondag met Lubach bij de VPRO, dat van 2014 tot 2021 uitgezonden werd.

Biografie

Lubach werd geboren in Groningen en groeide op in Lutjegast, waar hij tot zijn vijftiende jaar bleef wonen.

Zijn ouders waren beiden jurist en kwamen van buiten Groningen. Zijn vader was hoogleraar bouwrecht prof. mr. dr. Dick Lubach aan de Rijksuniversiteit Groningen. De drie zonen groeiden op buiten de dorpskern van Lutjegast. Omdat zijn familie anders dan de dorpelingen geen Gronings sprak, voelde Lubach zich een buitenstaander. Hij beschrijft zijn jongere ik als "ingewikkeld" en "binnenkind". Zijn familie was gelovig: de kinderen gingen naar de basisschool School met de Bijbel, er werd dagelijks gebeden, en er werd uit de Bijbel gelezen waarin, volgen…Lees verder op Wikipedia