Boek
Nederlands

Tegenwind : essays en beschouwingen

Anna Enquist (auteur)
+1
Tegenwind : essays en beschouwingen
×
Tegenwind : essays en beschouwingen Tegenwind : essays en beschouwingen

Tegenwind : essays en beschouwingen

Genre:
Bundeling van 34 essays en beschouwingen over (beeldende) kunst, psychotherapie, literatuur, muziek en voetbal van psychoanalyticus, dichter, romancier en sportliefhebber Anna Enquist (1945).
Titel
Tegenwind : essays en beschouwingen
Auteur
Anna Enquist
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2020
285 p. : ill.
ISBN
9789029542241 (hardback)

Besprekingen

Gebrek aan durf

Een goed essay biedt een wijder uitzicht op de wereld. Tegenwind, een bundel van Anna Enquists beschouwingen, maakt deze opdracht nergens waar.

In Tegenwind verzamelt Anna Enquist gelegenheidsstukken, lezingen en toespraken, een verdwaald interview en reisimpressies, maar het is onduidelijk waarom zij deze stukken vereeuwigd wilde zien in een boek. Symptomatisch is het interview dat ze afnam van Sarina Wiegman, bondscoach van de Nederlandse voetbalvrouwen: misschien leuk om eens langs te bladeren in een dikke weekendkrant, maar toch blijft vooral de indruk hangen dat interviewen een vak is dat Enquist niet beheerst. Het verslag van haar reis naar China is al even teleurstellend: anekdotiek gelardeerd met oriëntalistische clichés. Dat clichématige is geen toeval; ook man en vrouw vat ze in de gebruikelijke, zeg maar seksistische sjablonen: mannen zijn er niet op uit elkaar te leren kennen, maar willen enkel 'zoveel mogelijk macht vergaren', terwijl er bij vrouwen 'begrip voor en acceptatie van elkaars sterke en zwakke punten [is], met veel emotioneel contact en weinig angst voor gezichtsverlies.' Nogal ma…Lees verder

Bundeling van 34 stukken over alle interessegebieden die we kennen van psychoanalyticus, dichter, romancier en sportliefhebber Anna Enquist (1945) De essays en beschouwingen over (beeldende) kunst, psychotherapie, literatuur, muziek en voetbal zijn persoonlijk van toon. Het startpunt voor de stukken is veelal de bewondering voor een gedicht of schrijver (bv. Gerrit Kouwenaar), voor een muziekstuk (bv. de Goldbergvariaties), voor een kunstenaar (bv. Co Westerik), of een actualiteit zoals een foto in de krant, een uitspraak die haar opviel of een tv-programma als Maestro. De beschouwingen zijn wisselend van lengte en ernst, maar bieden als geheel een onderhoudende staalkaart van wat Enquist bezighoudt. Ze verschenen bijna allemaal al eerder in kranten, tijdschriften of als inleiding bij (andermans) werk, met uitzondering van enkele lezingen die nog niet in gedrukte vorm beschikbaar waren. Geïllustreerd met zwart-witfoto’s en een aantal delen uit de partituur van de Toccata van Schumann.

Over Anna Enquist

CC BY 3.0 - Foto van/door Librairie Mollat

Anna Enquist (Amsterdam, 19 juli 1945) is het pseudoniem van de Nederlandse schrijfster en dichteres Christa Widlund-Broer. Ze is psychoanalytica en debuteerde in 1991 met de poëziebundel Soldatenliederen. Met haar eerste roman Het Meesterstuk (1994) vestigde ze meteen haar naam als schrijfster.

Veel romans en bundels van Enquist zijn ook uitgebracht als E-boek, grootletterboek of Luisterboek (voorgelezen door Enquist zelf) of Daisy-luisterboek, en daarnaast in diverse talen vertaald.

Biografie

Enquist groeide op in Delft als oudste kind en dochter van prof. dr. Lambertus Johannes Folkert Broer (1916-1991), hoogleraar in de aero- en hydrodynamica aan de TUDelft van 1949 tot 1960, daarna hoogleraar en vakgroepvoorzitter theoretische natuurkunde tot 1981 aan de Technische Universiteit Eindhoven, en Gabriëlle Elberta (Lina) van Delden (1916-2017). Zij studeerde na het gymnasium-A klinische psychologie in…Lees verder op Wikipedia