Boek
Nederlands

Kleine blauwe truck

Alice Schertle (auteur), Jill McElmurry (illustrator), Bette Westera (vertaler)
Kleine blauwe truck gaat een eindje rijden. Allerlei dieren rijden met hem mee. Dan worden ze ingehaald door een grote gele truck. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
Kleine blauwe truck
Auteur
Alice Schertle
Illustrator
Jill McElmurry
Vertaler
Bette Westera
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Little blue truck
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2018 | Andere uitgaves
[30] p. : ill. ; 16 cm
Aantekening
Kartonboek (verkleinde uitgave)
ISBN
9789025769475 (hardback)

Besprekingen

Een kleine blauwe truck is de hoofdpersoon in dit kleine oblong prentenboek met hardkartonnen pagina’s en twee afgeronde hoeken. Onderweg groet hij al zijn vrienden, de boerderijdieren. De rit wordt verstoord door grote gele truck: ‘Opzij, opzij, opzij! Ik ben een heel stuk sterker en belangrijker dan jij!’. De paginavullende illustraties waarin aardekleuren domineren zijn sfeervol. Koplampogen geven de auto’s iets menselijks, maar de illustrator laat ook verbeelding aan de lezer over. Voor jonge peuters is dit boek een feest vol dierengeluiden en claxons. Ieder geluid is in gekleurde letters afgedrukt in de goed lopende, rijmende tekst. Oudere peuters worden op weg geholpen van het ik naar de ander. Want op wie lijk je nou liever: op die gele truck die voor niemand aan de kant gaat, of op dat vrolijke blauwe truckje dat de gele truck te hulp snelt als die in de modder vastzit? De dieren kijken eerst weg, maar als blauwe truck hen roept, komen ze hun vriend te hulp. Zelfs de kleinste …Lees verder

Kleine blauwe truck

De kleine blauwe truck rijdt gezapig door het landschap en praat als het ware met de dieren waar hij langs rijdt. Tot zowel de dieren als hijzelf door een grote gele truck haast van de weg worden gereden. Wanneer de gele truck komt vast te zitten in de modder en om hulp roept, draaien alle dieren hem de rug toe. Tot de kleine blauwe truck hun hulp inroept om samen de grote gele truck uit de modder te duwen.

De moraal ligt er wel vingerdik bovenop in dit prentenboek. De tekst is weinig geïnspireerd, overladen met “Knor” en “Toe-toet” en “Wroem-wroem”. Bovendien wringt het rijm herhaaldelijk en loopt het ritme vaak stroef. De illustraties zijn niet onaardig, zij het wat ouderwets.