Boek
Nederlands

Het schervengericht : een transatlantische tragedie

+1
Het schervengericht : een transatlantische tragedie
×
Het schervengericht : een transatlantische tragedie Het schervengericht : een transatlantische tragedie

Het schervengericht : een transatlantische tragedie

In de reeks:
Genre:
Een beroemd filmregisseur wordt eind 1977 op beschuldiging van verkrachting van een minderjarige opgesloten in een gevangenis in Californie͏̈, waar hij een bijzondere medegevangene ontmoet.
Titel
Het schervengericht : een transatlantische tragedie
Auteur
A.F.Th. Van der Heijden
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2007
1051 p.
ISBN
9789021450216 9789021450223

Andere formaten:

Besprekingen

In het nieuwe deel van de romancyclus Homo Duplex, een transatlantische tragedie, wordt een beroemd filmregisseur, op beschuldiging van verkrachting van een minderjarige, eind 1977 opgesloten in een gevangenis in Californië. Samen met een (omzwachtelde) medegevangene werpt hij zich op als schoonmaker. Onder toezicht van cipiers -o.a. de hier opnieuw optredende, nogal machteloze God Apollo, die zijn naam verkocht heeft (zie De Movo Tapes), vanuit wie het verhaal gedeeltelijk verteld wordt - voeren de gevangenen gesprekken, steeds meer tot dubbelganger wordend. De medegevangene blijkt de sekteleider te zijn die de hoogzwangere vrouw van de regisseur, een filmactrice, in 1969 heeft laten vermoorden om een rassenoorlog te ontketenen. Dit verhaal borduurt voort op de Charles Manson, Roman Polanski, Sharon Tate-tragedie. Dit scenisch vertelde verhaal, wisselend van perspectief, met allerlei verwijzingen naar de Griekse Oudheid, naar moderne boeken en naar andere delen van Homo Duplex, met d…Lees verder

Over A.F.Th. Van der Heijden

Adrianus Franciscus Theodorus (Adri) van der Heijden (Geldrop, 15 oktober 1951) is een Nederlandse schrijver. Hij begon te publiceren onder de naam Patrizio Canaponi en publiceerde ook onder zijn initialen, als A.F.Th..

Algemeen

Van der Heijden is een schrijver van autobiografische verhalen en romans. In zijn werk is het eigen leven van de schrijver te herkennen. Dit maakt dat het gehele oeuvre met elkaar verbonden is. Dat wil echter niet zeggen dat gebeurtenissen en personen in zijn werk een getrouwe afspiegeling zijn van zijn eigen leven: hij gebruikt deze vrij, om ze te combineren met fictie, filosofische uitweidingen en een treffende sfeertekening van de Nederlandse sociale en culturele geschiedenis vanaf de jaren vijftig.

Van der Heijden wordt weleens gezien als de vertegenwoordiger van een generatie die na de oorlog opgroeide; dit in tegenstelling tot schrijvers als Harry Mulisch, Willem Frederik…Lees verder op Wikipedia