Boek
Nederlands

De vrolijke plantenencyclopedie

Adrienne Barman (auteur), Bibi Dumon Tak (vertaler)
+1
De vrolijke plantenencyclopedie
×
De vrolijke plantenencyclopedie De vrolijke plantenencyclopedie
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Ooit gehoord van planten als de krokodilvaren en de zwanenbloem? Maak kennis met 750 bekende en minder bekende planten. Ze zijn te vinden bij thema's als de gifmengers, de smaakmakers, de stekeligen en de veranderlijken. Met van elke plant een grote kleurrijke illustratie en een leuk kort weetje. Vanaf ca 9 t/m 12 jaar.
Titel
De vrolijke plantenencyclopedie
Auteur
Adrienne Barman
Vertaler
Bibi Dumon Tak
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Drôle d'encyclopédie végétale
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020
192 p. : ill.
ISBN
9789045124179 (hardback)

Besprekingen

Ooit gehoord van planten als de krokodilvaren, de Amerikaanse tulpenboom en de zwanenbloem? Deze en nog meer dan 750 andere bekende en minder bekende planten staan in deze originele kleurrijke 'beeld' encyclopedie. De (illustraties van) planten zijn niet gerangschikt op alfabet, maar op basis van hun eigenschappen in plantenfamilies als de gifmengers, de verslinders, de smaakmakers, de stekeligen en de veranderlijken. Achterin het boek staat een overzicht van al deze plantenfamilies en een alfabetisch register met alle plantennamen. In de paginagrote kleurrijke illustraties zijn de planten omringd door grappige dieren en mensen. Bij elke plant staat de naam en in sommige gevallen een klein weetje. Vrolijk, humoristisch en kleurrijk prentenboek dat jong en oud urenlang blader- en kijkplezier zal bezorgen en waar je stiekem ook nog wat van opsteekt. Vertaald uit het Frans door Bibi Dumon Tak, in 2014 verscheen in dezelfde opzet 'Vreemde vogels, bizarre beesten'*. Vanaf ca 9 t/m 12 jaar.

De vrolijke plantenencyclopedie

De vrolijke encyclopedie is een naslagwerk waarin planten worden opgedeeld in leuke, verrassende categorieën. Zo heb je de ‘waterminnaars’, de ‘ingepakten’ en de ‘kleurgevers’. De heerlijke tekeningen bevatten humor en leuke details. Grappig om te zien hoe iemand snoepte van al de ‘verrukkelijken.’ Af en toe wordt een kort weetje gegeven bij een plant. Wist je bijvoorbeeld dat de bouwers van piramides betaald werden met uien? In het boek komen planten voor van over de hele wereld, zoals de Afrikaanse tulpenboom, de woestijnagave of de Frangipani. Hoe vaak je het boek ook openslaat, je ontdekt telkens wel iets nieuw. Wie een geordend overzicht verwacht met waarheidsgetrouwe tekeningen, zal af en toe ontgoocheld zijn. Niet alle planten zijn op de tekening even goed te herkennen. De index achteraan in het boek is een meerwaarde. Toch mist het boek structuur. Een plant opzoeken waarvan je de naam niet kent, is daardoor moeilijk. Voor een uitgebreide uitleg over voorgestelde planten zal…Lees verder